01 Shkurt 2023

Turqi, eksporti i majit u rrit me 21 për qind

Stamboll, 2 qershor - Në muajin maj Turqia realizoi një eksport me vlerë 11 miliardë dollarë, duke shënuar një rritje prej 21,73% në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Shifrat e eksportit për muajin maj u publikuan në qytetin bregdetar të Mersinit.

Sipas të dhënave të Asamblesë së Eksportuesve të Turqisë, në muajin maj Turqia realizoi 11 miliardë e 82 milionë dollarë eksport duke shënuar një rritje 21,73% në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Kurse në 5 muajt e parë të vitit Turqia realizoi 54 miliardë e 419 milionë dollarë eksport, gjë që tregon se kemi një rritje në masën 20,38% në krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Kurse eksporti vjetor u realizua në shifrën 123 miliardë e 194 milionë dollarë.

Sektori që bëri më shumë eksport në muajin maj ishte ai automobilistik, me mbi 1 miliardë e 67 milionë dollarë.

Sektorin automobilistik e ndoqën sektorët e lëndëve kimike dhe produkteve si dhe sektori i hekur-çelikut. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 shkurt 2023

- Ndërmarrja Publike Banesore, qiramarrësit, punëtorët e lokaleve dhe qytetarë të tjerë protestojnë për rritjen e çmimit të qirasë për lokalet në Prishtinë.  (Komuna e vjetër e Prishtinës, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 9:30)
 
- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca do të shpalos gjetjet dhe rekomandimet e raporteve të auditimit: “Të hyrat nga qiraja në Agjencinë Kosovare të Privatizimit për periudhën 2012-2021”, si dhe “Funksionimi i sistemit të Grantit të Performancës Komunale dhe menaxhimi i projekteve të financuara nga donatorët për vitin 2021”. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 11:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)