09 Dhjetor 2021

Studimi, 95 % e qytatarëve të pakënaqur me menagjimin e Ndërmarrjet Publike

Prishtinë, 20 prill - Në forumin për privatizimin, të organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane (OEAK) është prezntuar një studim rreth privatizimit, ku janë anketuar 28 ndërmarrje nga sektorë të ndryshëm.

 

Sipas këtij studimi, mbi 95 për qind e të anketuarve janë shprehur të pakënaqur me mënyrën se si drejtohen ndërmarrjet publike, rreth gjysma e tyre janë shprehur se përfshirja e pronësisë private në ndërmarrjet publike do të rriste efikasitetin e tyre, dhe po aq kanë thënë se privatizimi do të ndikonte në uljen e nivelit të korrupsionit.

Nderkaq përfaqësues e komunitetit të biznesit kanë përkrahur privatizimin sa me të shpejtë të ndërmarrjeve publike në Kosovë. Sipas tyre, vetëm në këtë mënyrë mund të rritet efikasiteti i tyre, të zvogëlohet niveli i korrupsionit dhe ato të ndikojnë në rritjen ekonomike.

Drejtori i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Lekë Musa, tha se deri tani është debatuar kryesisht për përfitimet financiare që rrjedhin nga privatizimi, por, fare pak për efektet e këtij procesi në rrjedhat ekonomike.

“Procesi i privatizimit, efektin më të rëndësishëm do ta ketë se, bën transformimin aseteve publike në duar të sektorit privat dhe me këtë, efekti më i rëndësishëm është se rritet efikasiteti, resurset ekonomike barten në ato drejtime ekonomike ku shfrytëzohen më me efikasitet, pastaj, hapësira për korrupsion zvogëlohet dukshëm, për arsye se kemi një involvim më të ultë të sektorit publik”, shprehet Musa.

Daglas Tod (Douglas Todd), këshilltar ekonomik i USAID-it, tha se Kosova aktualisht përballet me shkallë të ultë të rritjes ekonomike dhe papunësi të lartë. Ai e përkrahu në tërësi privatizimin e ndërmarrjeve publike, veçmas të Postë Telekomunikacionit dhe Energjetikës:

“Ju duhet të privatizoni të gjitha ato shërbime publike, t’i vëni në sektorin privat, në mënyrë që të përmirësoni efikasitetin dhe produktivitetin. Pra, ka dy arsye. Numër një; të bëni politika fiskale sa më fleksibile dhe, numër dy; të përdorni çdo instrument që do të mundeni për të mbyllur këto boshllëqe të zhvillimit. Prandaj, privatizimi është kaq i rëndësishëm për Kosovën”, thotë Tod.
Sekretari i OEK-ut, Berat Rukiqi, tha se është shqetësues fakti që gjatë vitit të kaluar rritja ekonomike ka qenë rezultat i investimeve në sektorin publik dhe nuk ka qenë rritje e qëndrueshme. Ai theksoi se OEK-u përkrah procesin e privatizimit, si të ndërmarrjeve shoqërore që është në përfundim e sipër, po ashtu edhe atë të ndërmarrjeve publike.

“Agumenti kryesor pro privatizimit është zhvillimi, zhvillimi i qëndrueshëm, gjenerimi i vendeve të punës, elementi fiskal dhe gjitha argumentet e tjera”, thotë Rukiqi.


Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu mban konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, 11:30)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)