03 Shkurt 2023

Shkëmbimi tregtar Serbi-Maqedoni 663 milionë dollarë

Beograd, 3 qershor - Shkëmbimi tregtar mes Serbisë dhe Maqedonisë në vitin 2009 është 663 milionë dollarë, prej çka eksporti i Serbisë ka qenë 429.1, ndërsa importi 233.9 milionë dollarë.

Serbia vite të tëra ka pasur suficit në shkëmbimin tregtar me Maqedoninë, ndërsa bashkëpunimi ekonomik është në nivelin e kënaqshëm.

Eksportuesit më të mëdhenj serbë në Maqedoni janë “Ju es Stil”, “Svislajon”, “Tetra pak”, “Alfa Plam” dhe të tjera.

Sipas Ministrisë së Ekonomisë së Serbisë, tregtinë me Maqedoninë e vështirësojnë barierat doganore, që dalin nga procedurat e komplikuara kufitare, problemet me pranimin e certifikatave për cilësi, si dhe mospërpuethshmëria e standardeve vendore me ato ndërkombëtare dhe mungesën e infrastrukturës adekuate të komunikacionit dhe të tjera.

Gjatë disa viteve të fundit, investimet serbe në Maqedoni arrijnë 40 milionë dollarë.

Investime më të rëndësishme nga Maqedonia në Serbi janë investimet e kompanive për teknologji informatike “Sivus” në vitin 2008 në Nish në qendrën zhvillimore nga sfera e komunikimeve dhe informatikës, si dhe prodhim dhe zhvillim të softverit.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)