01 Shkurt 2023

Pas 24 gushtit s'ka më doganë për makinat e blera

Tiranë, 16 gusht - Një makinë e prodhuar në vitin 1996 do të paguajë 300 mijë lekë në vit si taksë e makinës së përdorur.


Pas disa ditësh nuk do të paguajmë më taksën e doganës pas blerjes së një automjeti. Por, në vend të saj do të vendoset një taksë të përvitshme e cila në skemën e saj parashikon që automjetet e reja të cilat ndotin më pak si dhe ato me benzinë paguajnë më pak.

Përllogaritja e saj përcaktohet sipas  kësaj formule: Shumëzohen, cilindratata në CM3 e automjetit x Koeficenti fiks sipas vjetërsisë ku automjetet më të vjetra kanë koficent më të lartë dhe paguajnë më shumë x si dhe lloji i karburantit i cili është përkatësisht 25 lekë për naftën dhe 20 për benzinën që ndot më pak.

Ky keficent për tre vitet e para të makinës është 0 ndërsa në vitin e 4 është në masën e 0.18 dhe rritet me 0.02 për 10 vitet e para si dhe 0.04 për vitet e tjera.

Më konkretisht, kështu një makinë e prodhuar në vitin 1996 do të paguajë 300 mijë lekë në vit si taksë e makinës së përdorur.

Po ashtu pas datës 24 gusht shfuqizohen edhe taksat e qarkullimit dhe ajo e regjistrimit. Në ligjin e ri parashikohet që taksa e qarkullimit të mos paguhet më në drejtoritë rajonale të qarkullimit por të vilet në karburant.

Në taksën e re të qarkullimit parashikohet një taksë në vlerën e 5 lekëve në një litër deri në fund të vitit si dhe 7 lekë për litër pas 1 janarit. Kështu, ai që furnizohet me më tepër karburant, që automatikisht lëviz më tepër do të paguajë më shumë për taksën e qarkullimit e cila tashmë ka një skemë progressive ku ai që shfrytëzon më shumë infrastrukturën rrugore paguan më shumë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 shkurt 2023

- Ndërmarrja Publike Banesore, qiramarrësit, punëtorët e lokaleve dhe qytetarë të tjerë protestojnë për rritjen e çmimit të qirasë për lokalet në Prishtinë.  (Komuna e vjetër e Prishtinës, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 9:30)
 
- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca do të shpalos gjetjet dhe rekomandimet e raporteve të auditimit: “Të hyrat nga qiraja në Agjencinë Kosovare të Privatizimit për periudhën 2012-2021”, si dhe “Funksionimi i sistemit të Grantit të Performancës Komunale dhe menaxhimi i projekteve të financuara nga donatorët për vitin 2021”. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 11:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)