09 Dhjetor 2021

OEK prezantohet në panairin “Resale” në Gjermani

Karlsruhe, 24 prill - Oda Ekonomike e Kosovës (OEK) ishte pjesëmarrëse në panairin e njohur botëror për tregun e maqinave të dorës së dytë, i cili është mbajtur nga data 21 – 23 Prill në Karlsruhe të Gjermanisë.

Në këtë panair kanë marrë pjesë më shumë se 500 ndërmarrje nga shumë vende të botës, të cilat kanë prezantuar llojet e ndryshme të maqinave dhe të cilat kishin në dispozicion për shitje rreth 160 000 maqina për industrinë e përpunimit të metaleve, drurit, plastikës, maqina për prodhimin e produkteve farmaceutike, maqina për prodhimin e pajisjeve të ndryshme, etj.

Ky është panair i cili ka një traditë shumëvjeçare në fushën e promovimit të segmenteve të ndryshme të industrisë, i cili është vizituar nga më shumë se 10 000 vizitorë nga 113 shtete të botës, dhe gjithashtu është realizuar një qarkullim prej 170 milion euro.

Oda Ekonomike e Kosovës përveç pjesëmarrjes si prezantuese në këtë panair shumë të rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të secilit vend, dhe i cili ka një impakt të jashtëzakonshëm në përmirësimin e prodhimtarisë në vend, ka shpalosur të gjitha mundësitë potenciale të bashkëpunimit me vendet e ndryshme të botës, dhe ka përfaqësuar në mënyrë dinjitoze komunitetin e biznesit në Kosovë, duke ju ofruar informata të besueshme të gjitha palëve të interesuar për bashkëpunim me Republikën e Kosovës.

Oda Ekonomike e Kosovës ka qenë e shoqëruar me një delegacion prej 20 biznesesh nga sektorë të ndryshëm të cilët kishin mundësinë të analizojnë aktualitetin i cili është duke ndodhur në tregun e maqinave të dorës së dytë.  Përfaqësuesit e bizneseve Kosovare kishin mundësinë të takohen individualisht me prodhuesit e maqinave nga vendet e ndryshme, dhe shoqatat respektive të cilat janë shumë të fuqishme në këtë fushë.

Gjatë këtyre ditëve Oda Ekonomike e Kosovës ka shkëmbyr informata, kontakte me të gjitha palët e interesuara dhe poashtu gjatë prezantimit të bërë nga Safet Gërxhaliu kryetar i OEK-ut, të gjitha kompanitë dhe vizitorët e panairit kishin mundësinë të dëgjojnë rreth situatës ekonomike aktuale në Kosovë, kërkesës në tregun e maqinave të dorës së dytë, shërbimet të cilat i ofron Oda Ekonomike e Kosovës në kuptimin e promovimit të investimeve në vend, organizimit të aktiviteteve të ndryshme të cilat kanë për qëllim orientimin nga aktivitetet tregtare në ato prodhuese, përmirësimin e imazhit të Kosovës, mundësitë e bashkëpunimit në sektorë të ndryshëm, etj.

Oda Ekonomike e Kosovës kishte takime edhe me Germany Trade & Invest, përfaqësuesin e Odën Ekonomike të Karlsruhe-s me të cilin ka diskutuar rreth mundësive të bashkëpunimit në mes të dy odave në fushën e ekonomisë, organizimit të aktiviteteve të përbashkëta në të ardhmen të cilat kanë një rëndësi të veçantë për dy vendet.

Përfaqësimi i Odës Ekonomike të Kosovës në këtë ngjarje shumë të rëndësishme ekonomike në Gjermani është bërë i mundshëm përmes përkrahjes profesionale dhe teknike nga GTZ gjermane e cila është partner strategjik për Odën Ekonomike të Kosovës dhe Kosovën në përgjithësi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu mban konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, 11:30)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)