05 Korrik 2022

OEK përgatitet për mbajtjen e kuvendit

Prishtinë, 11 qershor - Oda Ekonomike e Kosovës është duke bërë përgatitje intensive për mbajtjen e mbledhjes së rregullt të Kuvendit në të cilën do të shqyrtohet raporti gjashtëmujor i punës së këtij institucioni dhe do të behët zgjedhja e kryetarit të ri të OEK-ut për mandat të ardhshëm katërvjeçar.

Të dy këto zhvillime do të mbahen duke respektuar afate të paracaktuara me Statutin e OEK-ut, ndërkaq përputhja e tyre kohore krijon avantazh për Kuvendin si organin më të lartë drejtues që në të njëjtën kohë të analizoj punën gjashtëmujore të OEK-ut dhe në bazë të kësaj analize dhe vlerësimit të punës së stafit drejtues të OEK-ut të bëjë zgjedhjen e kryetarit të saj të ri.

Ditë më parë në disa media, individë të caktuar kanë sjell në pyetje gatishmërinë e mbajtjes së Kuvendit të OEK-ut dhe mos respektimin e afateve statutare për zgjedhjen e kryetari të Odës, pasi që kryetari i deritashëm ka shkuar në detyrë të re.

Këshilli Drejtues i Odës Ekonomike të Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 6. Prill 2010. është njoftuar se kryetari i deriatëhershëm i Odës, Besim Beqaj është zgjedhur ministër i Integrimit Evropian në Qeverinë e Republikës së Kosovës.

Në këtë mbledhje Këshilli Drejtues i Odës, duke pas parasysh se muajt maj dhe qershor janë muaj të aktiviteteve intensive të OEK-ut ka vendosur që nënkryetari i atëhershëm i Odës, Safet Gërxhaliu të zgjidhet ushtrues i detyrës së kryetarit të Odës.

Ky vendim është aprovua duke pas parasysh pozitën e tij udhëheqëse në hierarkinë organizative të Odës dhe punën e suksesshme të zotit Gërxhaliu.

Me këtë propozim u pajtuan të gjithë anëtarët e Këshillit Drejtues OEK-ut, duke e vlerësuar si vendim më të mirë.

Në këtë takim, me propozim të disa anëtarëve të Këshillit Drejtues u vendos që zoti Gërxhaliu të propozohet edhe si kandidat i vetëm i Këshillit Drejtues të OEK-ut për kryetar të Odës.

Në disa prononcime publike ky vendim është kontestuar nga disa anëtar të Këshillit Drejtues të Odës, edhe pse edhe ata vet e kanë përkrahur dhe votuar këtë propozim, gjë që mund të vërtetohet nga proces verbali i mbledhjes dhe incizimi tonik nga kjo mbledhje e Këshillit Drejtues, të cilat mund ti kenë në dispozicion mediet dhe anëtarët e  Këshillit Drejtues dhe Kuvendit të Odës.

 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 korrik 2022

- Mbahet takimi në mes të delegacionit Amerikan të MCC-së dhe atij të Republikës së Kosovës në lidhje me programin Kompakt të MCC-së. (Ndërtesa e Qeverisë, Salla - P38, ora 9:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton propozim-amendamentet për Projektligjin për Komisionerin Parlamentar për Forcën e Sigurisë së Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca mban konferencë për media me rastin e përfundimit të sezonit auditues 2021/22 dhe procesit të publikimit të 121 raporteve të auditimit. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, Lagjja Arbëria, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton raportin vjetor të Autoritetit të Konkurrencës së Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Rektori i Universiteti të Prishtinës Naser Sahiti dhe U.D Sekretari i Përgjithshëm, Besfort Krasniqi raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e Auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Universitetit të Prishtinës, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga monitorimi i punës së Kuvendit për gjashtë muajt e parë të sesionit pranveror me fokus në çështjen e mungesës së kuorumit dhe shqyrtimit të projektligjeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 11:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë do të lansoj edicion e 22-të të Përmbledhjes Pulsi Publik. (Salla e konferencave të UNDP-së, ora 11:00)

- UBT nënshkruan dy marrëveshje shumë të rëndësishme me dy universitete nga shteti i Iowa-s, me University of Northern Iowa dhe University of Iowa. (Kampusi i UBT-së, Lipjan, tek QMI, ora 12:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione prezanton draftligjin për Mbrojtje nga Dhuna në Familje dhe Dhuna në Baza Gjinore, nga eksperti Hilmi Jasahri, i angazhuar nga UN Women. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës njoftohet rreth ndërrimit të anëtares së PDK-së Eliza Hoxha me deputetin Abelard Tahiri si dhe diskuton rreth emrave të ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin japonez, Akira Mizutani. (Kabineti i kryetarit, 13:30 - mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)