05 Korrik 2022

Mbrojtja e konsumatorëve nuk është në nivel të kënaqshëm

Prishtinë, 14 qershor - Në një tryezë me temë “Biznesi në funksion të mbrojtjes së konsumatorëve”, organizuar nga Këshilli për Mbrojtjen  e Konsumatorëve, që vepron në kuadër të Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë, është vlërsuar se mbrojtja e konsumatorëve në Kosovë nuk është në nivel të kënaqshëm, prandaj institucionet duhet të angazhohen më shumë, në mënyrë që të mos rrezikohet shëndeti i tyre.

Ndonëse ekziston ligji për mbrojtjen e konsumatorëve, konsumatorët vendorë ende rrezikohen nga produktet që nuk i përmbushin standardet e cilësisë.

Udhëheqësi i organizatës joqeveritare “Konsumatori”, Selatin Kaçaniku, thotë se në tregun e Kosovës hyjnë mallra jashtë standardeve, dhe në bazë të hulumtimeve, mbrojtja e konsumatorëve nuk është në nivel të duhur.

“Deri më sot ne si organizatë nuk jemi të kënaqur, dhe sa është i mbrojtur, është në raport me shkallën e alikimit të ligjeve. Nëse ne e dijmë në bazë të anketimeve se ligjet në Kosovë zbatohen mes 30-40 për qind, atëherë edhe konsumatori i gëzon po këto të drejta, por, në konsum, kjo shkallë e zbatimit të standardeve të ushqimit mund të jetë edhe helmuese”, thotë Kaçaniku.

Kryeinspektori i inspektoratit të tregut në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë, Ruzhdi Shehu, thotë se bëjnë inspektim të përhershëm të tregut, dhe mallrat e dyshimta konfiskohen nga kompetentët.

“Inspektorati i tregut në mënyrë permanente bën kontrollin e brendshëm të produkteve të vendosura në treg, me fokus të veçantë i kushtojmë kujdes mallrave, të cilat hyjnë nga pjesa veriore e Mitrovicës, pasi që kjo pjesë lë dilema të diskutueshme të mallrave me cilësi të dyshimtë. Por, kemi thelluar bashkëpunimin me inspektorët komunalë, të cilës përditë konfiskojnë mallrat me afat të skaduar”, shprehet ai.
Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, në të gjitha pikat kufitare ka vendosur insopektorët veterinarë dhe fitosanitarë, me qëllim të kontrollit të të gjitha produkteve ushqimore që importohen në Kosovë.

“Deri më tani të gjitha ato parregullësi që janë gjetur, janë ndaluar, janë konfiskuar dhe janë asgjësuar”, thotë Ibrahim Tërshnjaku, zyrtar i kësaj agjencie.

Gjatë vitit të kaluar, Qeveria ka hartuar programin për mbrojtjen e konsumatorëve për periudhën 2010-2014. Përfaqësuesi i Zyrës Ndërlidhëse të Komisionit Evropian, Frenk Janmat, thotë se raporti i progresit, i vitit të kaluar, ka vënë në pah se në Kosovë nuk ka kornizë strategjike. Prandaj, sipas tij, hartimi i këtij programi është mjaft i rëndësishëm për përcaktimin e prioriteteve në këtë fushë.

“Tani sfida kryesore është në zbatimin e këtij programi. Do të rekomandoja që Qeveria të jetë më konkrete në hartimin apo planin e veprimit, apo të krijojë një plan me aktivitete të qarta, që t’i ndihmojë të realizojë shumicën e objektivave të këtij programi”.

Ndryshe, me programin për mbrojtjen e konsumatorëve 2010-2014 është përcaktuar politika nacionale në këtë sferë, prioritetet dhe masave dhe veprimeve, përparimi i mëtejshëm i mbrojtjes së konsumatorëve, përgatitja dhe avancimi i infrastrukturës legjislative, mbrojtja e cilësisë së mallrave etj. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 korrik 2022

- Mbahet takimi në mes të delegacionit Amerikan të MCC-së dhe atij të Republikës së Kosovës në lidhje me programin Kompakt të MCC-së. (Ndërtesa e Qeverisë, Salla - P38, ora 9:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton propozim-amendamentet për Projektligjin për Komisionerin Parlamentar për Forcën e Sigurisë së Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca mban konferencë për media me rastin e përfundimit të sezonit auditues 2021/22 dhe procesit të publikimit të 121 raporteve të auditimit. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, Lagjja Arbëria, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton raportin vjetor të Autoritetit të Konkurrencës së Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Rektori i Universiteti të Prishtinës Naser Sahiti dhe U.D Sekretari i Përgjithshëm, Besfort Krasniqi raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e Auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Universitetit të Prishtinës, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga monitorimi i punës së Kuvendit për gjashtë muajt e parë të sesionit pranveror me fokus në çështjen e mungesës së kuorumit dhe shqyrtimit të projektligjeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 11:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë do të lansoj edicion e 22-të të Përmbledhjes Pulsi Publik. (Salla e konferencave të UNDP-së, ora 11:00)

- UBT nënshkruan dy marrëveshje shumë të rëndësishme me dy universitete nga shteti i Iowa-s, me University of Northern Iowa dhe University of Iowa. (Kampusi i UBT-së, Lipjan, tek QMI, ora 12:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione prezanton draftligjin për Mbrojtje nga Dhuna në Familje dhe Dhuna në Baza Gjinore, nga eksperti Hilmi Jasahri, i angazhuar nga UN Women. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës njoftohet rreth ndërrimit të anëtares së PDK-së Eliza Hoxha me deputetin Abelard Tahiri si dhe diskuton rreth emrave të ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin japonez, Akira Mizutani. (Kabineti i kryetarit, 13:30 - mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)