18 Gusht 2022

Kompanitë kineze, nga të shitura në blerëse

Pekin, 27 dhjetor - Kompanitë kineze janë ato që po marrin pjesë gjithnjë e më shumë në blerjen e kapitaleve të huaja, duke e renditur Kinën të dytën pas SHBA-ve.

Fakti evidentohet në Librin e Verdhë mbi Ekonominë Botërore që botohet nga Akademia e Shkencave Sociale të Kinës.

Sipas statistikave të kompanisë amerikane "JP Morgan Chase & Co.", në gjashtëmujorin e parë të vitit 2010 Kina, si blerëse, renditet e dyta pas SHBA-së në vëllimin e blerjes së kompanive.

Në vitin 2003 investimet kineze jashtë vendit, ishin vetëm 2.8 miliardë dollarë, ndërsa sot i kalojnë 40 miliardë dollarët, duke pasur një rritje mesatare vjetore prej mbi 70% të investimeve të drejtpërdrejta në vende të tjera. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)