19 Tetor 2021

Inflacioni në Gjermani bie në 2,3 për qind

Prishtinë, 29 qershor - Inflacioni vjetor në Gjermani, i cili ishte 2,5 për qind në maj, u regjistrua në 2,3 për qind në qershor.

Zyra Federale e Statistikave e Gjermanisë (Destatis) njoftoi të dhënat kryesore për qershorin mbi rritjen e çmimeve në vend.

Sipas të dhënave, inflacioni vjetor, i cili ishte 2,5 për qind në maj, është regjistruar në 2,3 për qind në qershor, në përputhje me pritjet e tregut.

Vlen të përmendet se çmimet e energjisë u rritën me 9,4 për qind në bazë vjetore. Inflacioni në vend u rrit me 0,4 për qind në bazë mujore.

Nga ana tjetër, Indeksi i Çmimeve të Konsumit në përputhje me BE-në në Gjermani u rrit me 0,4 për qind në bazë mujore dhe me 2.1 për qind në bazë vjetore në qershor.

Gjithashtu është e rëndësishme të përmendet se inflacioni vjetor në vend, i cili ka ekonominë më të madhe në Eurozonë, mbeti mbi objektivin e Bankës Qendrore Evropiane prej gati 2 për qind për gjithë Eurozonën.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)