03 Shkurt 2023

Inflacioni në BE arriti në 8.1 për qind

Bruksel, 18 maj - Zyra evropiane e statistikave (Eurostat) ka bërë të ditur se inflacioni vjetor për muajin prill në Bashkimin Evropian u rrit në 8.1 për qind me efektin e rritjes të çmimeve të energjisë.

Eurostat publikoi të dhënat vjetore të inflacionit për muajin prill në BE dhe Eurozonë. Sipas kësaj, inflacioni vjetor në Eurozonë, i cili në muajin mars ishte 7.4 për qind, ka ruajtur nivelin e tij edhe në muajin prill.

Ndërsa, inflacioni vjetor në BE, i cili në muajin mars ishte 7.8 për qind, u rrit në 8.1 për qind në prill.

Norma e inflacionit në fjalë, në prillin e vitit të kaluar ishte 1.6 për qind në Eurozonë dhe në BE në nivelin e 2 për qind.

Regjistrimet e inflacionit për Eurozonën filluan të mbahen që nga viti 1997. Në këtë mënyrë, inflacioni në prill ashtu si në mars në Eurozonë arriti në nivelin më të lartë në 25 vitet e fundit në të cilën janë mbledhur të dhënat nga Eurostat.

Në prill, kontributin më të madh në rritjen vjetore të inflacionit në Eurozonë e kanë pasur produktet e energjisë me 3.7 për qind.

Energjia u pasua respektivisht nga shërbimet 1.38 për qind, produktet e ushqimit, alkoolit dhe duhanit 1.35 për qind dhe 1.02 për qind produktet industriale joenergjetike.

Në prill, në Gjermani inflacioni u përcaktua 7.8 për qind, në Francë 5.4 për qind, në Spanjë 8.3 për qind, në Itali 6.3 për qind, në Holandë 11.2 për qind, në Belgjikë 9.3 për qind, në Çeki 13.2 për qind, në Lituani 16.6 për qind dhe në Estoni 19.1 për qind.

Inflacioni është shumë mbi objektivin prej 2 për qind të Bankës Qendrore Evropiane (BQE).

Rritja e inflacionit kohët e fundit ka shqetësuar edhe evropianët.

Në Evropë tërheq vëmendjen rritja e çmimeve të përgjithshme, veçanërisht në produktet ushqimore bazë dhe ato të energjisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)