25 Tetor 2021

Indeksi i çmimeve të konsumit më i lartë në një mesatare prej 0.3 për qind

Prishtinë, 11 maj - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit” (IHÇK) për muajin prill 2021.

Inflacioni mujor, i matur nga indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit, ishte 0.3% në muajin prill 2021.

Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit është më i lartë në një mesatare prej  0.3% në muajin prill 2021, krahasuar me muajin mars 2021.

Kjo kryesisht është shpjeguar me ngritjen e çmimeve të konsumit te nëngrupet e COICOP-it: vajra dhe yndyra ushqimore (9.3%); pemë (3.5%); perime (5.6%); pije alkoolike (1.3%); karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal (0.5%); me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 0.4 për qind në IHÇK.

Ndërsa rënie e çmimeve vërehet te nëngrupet e COICOP-it: qumësht, djathë dhe vezë (-2.0%); lëndë djegëse të ngurta, dru zjarri, pelet etj.(-1.8%); me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej (-0.1 për qind) në IHÇK.

Norma vjetore e inflacionit e matur në muajin prill 2021 me muajin prill 2020 ishte 1.9%.

Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit është më i lartë në një mesatare prej 1.9 për qind në muajin prill 2021, krahasuar me muajin prill 2020.

Kjo kryesisht është shpjeguar me ngritjen e çmimeve të konsumit në këtë periudhë te nëngrupet e COICOP-it: bukë dhe drithëra (2.3%); vajra dhe yndyra ushqimore (20.5%); perime (0.7%); pije alkoolike (2.8%); duhan (4.5%); gaz (4.6%); lëndë djegëse të ngurta, dru zjarri, pelet etj. (2.7%); pajisje shtëpiake (2.5%); produkte farmaceutike (1.9%); karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal (19.9%); shërbime për transport (2.9%) “ngritje e çmimeve të biletave të transportit ajror”, shërbime telefonike dhe të telefaksit (20.3%); pajisjet audio-vizuale, fotografike për përpunimin e informatave (3.1%); shërbime hoteliere (1.0%); kujdes personal (1.3%); shërbime financiare (4.2%), me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 2.6 për qind në IHÇK.

Ndërsa, rënie e çmimeve vërehet te nëngrupet e COICOP-it: qumësht, djathë dhe vezë (-1.3%); pemë (-15.4%); energjia elektrike (-10.8%) - zbritja e çmimit të energjisë elektrike ka ardhur nga zbatimi i Ligjit për Rimëkëmbje Ekonomike, Covid -19, Nr. 07/L-016, neni 15, për periudhën janar - maj 2021, me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej (-0.7 për qind) në IHÇK.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Tetor 2021

- Komisioni i Pavarur i Mediave në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë të UP-së, me rastin fillimit të javës globale për edukimin mbi median dhe informacionin, organizojnë tryezë diskutimi me temën: “Edukimi Medial - Përmbajtjet e papërshtatshme për fëmijë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi do të mbahet “Java për të Drejtat e Viktimave të Krimit”, me moton “Së bashku në mbrojtje të viktimave të krimit”. (Hotelin Emerald, ora 10:00)

- GLPS mban tryezë diskutimit me temë “Meritokracia në shërbimin e jashtëm të Kosovës: një sërë rekomandimesh që duhet marrë parasysh”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Punëtorët e Lotarisë së  Kosovës mbajnë protestë në të cilën do të kërkohet miratimi i ligjit për Lotarinë e Kosovës. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 11:00)

- Mbahet konferencë për media lidhur me Festivalin e 12 -të i Filmit të Shkurtër Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata, ora 12:45)

- Oda e Hotelerisë dhe Turizmit të Kosovës  do të mbajnë tubim për të diskutuar masat e reja. (Golden Imperial, ora 19:00)