01 Shkurt 2023

Gjermania dhe Kina avancojnë bashkëpunim në tregëti

Berlin, 29 qershor - Udhëheqësit gjermanë dhe kinezë u zotuan sot të shtojnë tregtinë mes dy vendeve gjatë disa viteve të ardhëshme. Ekonomitë e të dy vendeve janë më të mëdhatë të Evropë dhe Azi.

Kancelarja gjermane, Angela Merkel dhe Kryeministri i Kinës Uen Xhiabao morën pjesë në një forum të teknologjisë në Berlin. Udhëheqësja gjemane ka theksuar dëshirën e saj për të forcuar marrëdhëniet me Kinën, vendi i shtatë në botë që blen eksportet gjermane.

Megjithëse se Gjermania i rezervoi një pritje të ngrohtë delegacionit kinez, kancelarja Merkel këmbënguli se qendrimi i Gjermanisë ndaj të drejtave të njeriut në Kinë  nuk do të zbutet për hir të tregtisë.

Kryeminisrti Uen tha nga ana e tij se nuk pranon leksione nga partnerët evropianë dhe paralajmëroi Evropën kundër ndërhyrjes në punët e brendëshme të Kinës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 shkurt 2023

- Ndërmarrja Publike Banesore, qiramarrësit, punëtorët e lokaleve dhe qytetarë të tjerë protestojnë për rritjen e çmimit të qirasë për lokalet në Prishtinë.  (Komuna e vjetër e Prishtinës, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 9:30)
 
- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca do të shpalos gjetjet dhe rekomandimet e raporteve të auditimit: “Të hyrat nga qiraja në Agjencinë Kosovare të Privatizimit për periudhën 2012-2021”, si dhe “Funksionimi i sistemit të Grantit të Performancës Komunale dhe menaxhimi i projekteve të financuara nga donatorët për vitin 2021”. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 11:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)