09 Dhjetor 2021

Gjasat që Greqia të mbetet në eurozonën janë 50:50

Gjenevë, 5 qershor - Paul Krugman, fitues i Çmimit Nobël për ekonomi dhe akademik në Universitetin Prinston, shpreh dyshimin për sukses të planit financiar për shpëtimin e Greqisë dhe vlerëson se gjasat që të mbetet në euroyonën janë gjysmë-gjysmë.

“Greqia me sakrificë të madhe gjatë pesë vieteve të ardhshme do të ngre borxhin e saj prej 115 në 140 për qind të Bruto Prodhimit Vendor (BPV)”, tha Krugman në forumin ekonomik në Zvicër.

Ai shtoi se “për ndonjë arsyje duhet të besojmë se nga viti 2015 Greqia sërish do të ketë qasje në tregjet financiare dhe se gjithçka do të jetë në rregull, ndërsa nuk e kuptoj se si do të arrihet kjo”.

Sipas Krugman vendet në eurozonën nuk janë në gjendje të paramendojnë heqjen e grupit të shteteve, të cilat e shfrytëzojnë euron, për shkak të cilës do të shkaktojë panik në bankat.

“Por, çka nëse megjithatë kjo ndodhë? Do të thoja se në rastin me Greqinë, gjasat për një gjë të tillë janë 50:50 dhe se Greqia në fund do të përjashtohet nga eurozona”, thotë Krugman. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)