01 Korrik 2022

Deficiti tregtar i BE-së arrin në 43.6 miliardë euro

Bruksel, 16 qershor - Zyra e Statistikave të BE-së (Eurostat) ka nnoftuar se bilanci tregtar i mallrave të BE-së regjistroi deficit prej 43.6 miliardë euro në prill, krahasuar me një suficit prej 12.6 miliardë euro në prill 2021.

“Eksportet jashtë BE-së të mallrave në prill 2022 ishin 198.5 miliardë euro, me 10.8 për qind më shumë krahasuar me prillin 2021 (179.1 miliardë euro)”, thuhet në raportin e Eurostat.

Importet nga pjesa tjetër e botës arritën në 242.1 miliardë euro me një rritje 45.4 për qind krahasuar me 166.5 miliardë euro në prill 2021.

Shumica e vendeve anëtare kanë shënuar rritje në eksportet jashtë BE-së, përveç Estonisë (minus 11.3 për qind), Sllovakisë (minus 6.9 për qind), Çekisë (minus 6.0 për qind), Lituanisë (minus 2.5 për qind) ndërsa Kroacia ishte pothuajse e qëndrueshme në minus 0.2 për qind.

Rritjet më të larta, nga ana tjetër, janë regjistruar në Irlandë (48.6 për qind) dhe Slloveni (38.8 për qind).

Për sa i përket importeve jashtë BE-së, të gjitha vendet anëtare shënuan rritje krahasuar me prillin e vitit 2021, më e larta ishte në Lituani (140.4 për qind), Kroaci (82.5 për qind) dhe Finlandë (72 për qind).

“Në katër muajt e parë të vitit 2022, rritjet më të larta janë vërejtur te importet dhe me një vlerë më të ulët, eksportet e energjisë, duke çuar në një rritje të ndjeshme të deficitit tregtar të BE-së në energji (-183.6 miliardë euro në janar-prill 2022 krahasuar me -66.8 miliardë euro në periudhën janar-prill 2021)”, thuhet në raport.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 korrik 2022 - Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës, Abelard Tahiri mban Konferencë për media. (Para ndërtesës së Gjykatës Kushtetuese, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremonin e diplomimit të kadetëve të Gjeneratës 2022 të Akademisë së Mbrojtjes - Qendrës për Studime Universitare të FSK-së “Wesley Clark”. (Kazerma “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 10:00)

- Nën organizimin e Federatës Sindikale te Sektorit Privat te Kosovës shoqata e autobusëve të Mitrovicës dhe Vushtrrisë do të protestojnë para Ministrisë së Infrastrukturës dhe Transportit për mos krijimin e kushteve për punë. (Para Ministrisë së Infrastrukturës, ora 10:00)

- Instituti Kosovar për Qeverisje Lokale mban konferencën me temën “Ndikimi i ndryshimeve të Kuvendeve Komunale në kualitetin e politikave lokale” ku do të prezantohet hulumtimi mbi pasqyrimin e përbërjes së Kuvendeve Komunale. (Hotel Sirius, nga ora 10:00)

-OJQ AKTIV dhe platforma OPEN organizon prezantimin e rezultateve të hulumtimit “Regjistrimi i popullsisë nga këndvështrimi i komunitetit serb në Kosovës”. (Qendra e Energjisë Qytetare në Mitrovicën e Veriut, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022 voton listën e dëshmitareve qe do të ftohen për intervistim si dhe shqyrton CV-te për angazhim të eksperteve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 14:00)