13 Maj 2021

Çmimet botërore të ushqimit më lartat që nga vitit 2014

Romë, 9 prill - Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) ka njoftuar se si rezultat i rritjes 10-mujore, në mars çmimet botërore të ushqimit arritën mesataren e tyre më të lartë mujore që nga qershori i vitit 2014.

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s ishte mesatarisht 118.5 pikë në mars, me 2.4 pikë ose 2.1 për qind nga një muaj më parë, i udhëhequr nga fitime të mëdha të nën-indekseve të vajit bimorë, mishit dhe qumështit ndërsa ato të drithërave dhe sheqerit shënuan rënie.

Kjo shifër është një indeks i ponderuar nga tregtia që ndjek çmimet e tregut ndërkombëtar të pesë grupeve kryesore të produkteve ushqimore.

Indeksi i çmimit të vajit bimorë u rrit 8 për qind ndër muaj për të arritur kulmin gati 10-vjeçar në mars ndërsa çmimet e vajit të sojës filluan të rriten ndjeshëm për shkak të perspektivave të kërkesës së madhe nga sektori i biodizelit.

Indeksi i Çmimeve të Qumështit FAO u rrit 3.9 për qind nga muaji i kaluar, ku çmimet e gjalpit u rritën në një mënyrë nga furnizimet e shtrënguara në Evropë të shoqëruara me rritjen e kërkesës në pritje të rimëkëmbjes së sektorit të shërbimit ushqimor.

Muajin e kaluar, indeksi i çmimit të mishit u rrit 2.3 për qind nga shkurti, me importet nga Kina dhe rritjes së shitjeve të brendshme në Evropë.

Indeksi i Çmimeve të Drithërave FAO ra me 1.8 për qind në bazë mujore në mars, por ende qëndron në 26.5 për qind më i lartë se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar, thuhet më tej.

Akoma më shumë se 30 për qind për qind mbi nivelin e tij të mëparshëm, indeksi i çmimit të sheqerit ra me 4.0 për qind gjatë të njëjtës periudhë, i shkaktuar nga perspektivat e eksporteve të mëdha nga India.

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 Maj 2021

- Me rastin e shënimit të 40 vjetorit të rënies së heronjve, Nebih e Tahir Meha, Komuna e Skenderajt organizon ceremoninë e zbulumit të busteve të heronjve: Emin Latit, Nebih, Tahir e Beqir Meha. (Oborri i Kullës "Tahir Meha' në Prekaz, ora 15:00)

- Presidentja e Republikës së Kosovës, dr. Vjosa Osmani - Sadriu pret Presidentin e Sllovenisë, Borut Pahor. (Kabineti i Presidentes, ora 16:00 - Mediat e interesuara për përcjelljen e takimit dhe të konferencës duhet të jenë të pranishme në Presidencë në orën 15:20)