08 Shkurt 2023

BE, miratohet plani për ndihmë ndaj Greqisë

Bruksel, 11 maj - Rreth rrezikut që i kanoset monedhës së përbashkët evropiane, Spanja ka propozuar një plan me vlerë 600 miliardë euro. Ndërkohë që Londra nuk do të marrë pjesë në mbështetjen ekonomike, por Fondi Monetar Ndërkombëtar nga ana e tij ka shtuar dhe 30 miliard euro në ndihmën e tij për Greqinë.

Plani i ndihmës nga ana e vendeve të zonës euro në vështirësi ishte rreth 600 miliard euro, sipas propozimit të fundit të bërë nga presidenca spanjole, Gjermania nga ana e saj deklaron se 500 miliard janë mëse të mjaftueshëm.

500 miliard eurove të Bashkimit Evropian i janë shtuar dhe 100 miliard të tjera të Fondit Monetar Ndërkombëtar. Nëse ky plan do të pranohet nga të gjitha vendet anëtare atëherë do të shënonte një rast të paprecedent në historinë e ktyre palneve të shpëtimit.

600 miliard eurot do të ndaheshin kështu 60 miliard të garantuara nga Komisioni i Bashkimit Evropian, 440 miliard të garantuara nga shtetet anëtare dhe 100 miliard euro të vëna në dispozicion nëse do të ishte e nevojshme nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Por Spanja dhe Portugalia duhet të impenjohen për të marrë masa në reduktimin e deficitit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 shkurt 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Projektligjin për Sigurinë e përgjithshme të produkteve. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)
    
- Përfaqësuesit e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, raportojnë në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me Raportin e Auditimit për të “Hyrat nga Qiraja e Agjencisë Kosovare të Privatizimit”. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 10:00)
    
- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë mban tryezë diskutimi me temën: “Ligji për Mbrojtjen e Fëmijës – progresi në zbatimin e tij”. (Hotel Sirius, ora 10:00)    

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare me pikat e pa përfunduar. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)
    
- Organizata paditëse GLPS dhe një qytetare e Republikës së Kosovës do të paraqesin Padi për konflikt administrativ për refuzimin e kompensimit për personin paraplegjik dhe tetraplegjik. (Pallati i Drejtësisë, Ndërtesa A, ora 14:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës mbledh të gjitha klubet e Superligës së Kosovës në një ngjarje të veçantë, ku fituesit e fushatës së nisur javë më parë në rrjetet sociale do të shpërblehen me fanella të nënshkruara nga vet lojtarët e ekipeve të ndryshme. (Kati i parë në Albi Mall, ora 18:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë (FDHK) organizon hapjen e ekspozitës së përkohshme të veprës “Albumi familjar – Mes kujtimit dhe realitetit” (Family Album – Between Recollection and Reality) nga Alban Muja, e cila do të pasohet me një bisedë me artistin. (Vendi: Qendra e Dokumentimit, Biblioteka “Hivzi Sylejmani”, Dardani, ora 19:00)