18 Tetor 2021

Banka Qendrore e Austrisë, Shumë kredi të këqia në lindje

Vjenë, 3 mars – Banka Qendrore e Austrisë deklaroi se rajoni i Europës në zhvillim ende nuk e ka prekur kulmin e deklarimit të kredive të këqija. Në një raport të komisionit të supervizionit të bankës qëndrore të austrisë thuhet në është ende herët për të parë kulmin në kreditë e këqia dhe për të deklaruar një të ardhme më të qartë.


Austria është një nga vendet me prezentë të theksuar të sistemit bankar në europën qëndrore dhe lindore. Kështu Banka e Austrisë, një divizjon ky i bankës italiane Unicredit, Erste Group Bank dhe  Raiffeisen International konsiderohen si ndër kredituesit kryesore të ekonomisë së bllokut ish komunist.


Në raportimet vjetore të bëra në javën e kaluar bankat e mësipërme treguan për rënie të konsiderueshme deri në 78% të fitimeve për divizjonet e tyre bankare në këtë rjaon. Lindja e europës u prek rëndë nga kriza e likuiditetit për shkak të kreditimit masiv në monedhën e përbashkët europiane.

 

Vendet më të prekura janë Hungaria, Ukraina dhe Rumania.
Njëkohësisht në deklaratën e Bankës Qëndrore të Austrisë thuhet se bankat austriake kanë të nevojshme shtimin me disa dhjetëra miliardë euro të kapitalit bazë për të qënë në përputhje me rregullat e BASEL 3. Por ajo shtoi se sistemi bankar austriak është i aftë të menaxhojë risqet e kreditit në këtë kohë të krizës. 


Banka shtoi se në takimin e afërt të Bankës Qëndore Europiane çështja primare që do të diskutohet është edhe normat e kreditimit në monedhë të huaj për Europën Lindore.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)