30 Janar 2023

89% e konsumatorëve porosisin produkte përmes telefonave inteligjentë

Prishtinë, 23 dhjetor - Shoqata e Bankave të Kosovës në bashkëpunim me Visa, zhvilluan fushatën informuese gjatë periudhës shtator - dhjetor 2021 që kishte për qëllim informimin e qytetarëve rreth mundësive të blerjeve me kartë bankare online dhe çështjeve të sigurisë gjatë pagesave online.

Gjatë muajve të fushatës, Shoqata e Bankave të Kosovës realizoi artikuj, publikime informuese në rrjetet sociale dhe video informuese të transmetuara në kanalet televizive dhe në radio duke sqaruar përparësitë e këtyre pagesave por edhe duke informuar rreth aspekteve të sigurisë dhe mundësive të shumta që i ofrojnë bankat përmes kartave bankare.

Zhvillimi i shpejtë dhe avancimi i teknologjisë ka rezultuar edhe në ndryshimin e shprehive të blerësve në kryerjen e pagesave.

Në një anketim të realizuar nga Visa për pagesat dhe blerjet online në rajonin e Ballkanit Perëndimor, në Kosovë rezulton se 41 për qind e të anketuarve ishin të gatshëm të paguajnë nëpërmjet telefonave të mençur faturat mujore dhe shërbimet e parkimit, ndërsa biletat e teatrit, kinemasë dhe transportit publik renditen në vendin e dytë (35 për qind).

Të tretat në radhë janë pagesat në dyqane, kafene dhe restorante (33 për qind). 32 për qind e të anketuarve janë shumë të interesuar për blerjet e mëdha të biletave për udhëtime ose blerjet e orendive shtëpiake.

Ndërsa nga gjithsej blerjet online, në total 89% e konsumatorëve kryesisht porosisin produkte përmes telefonave inteligjentë.

Shoqata e Bankave të Kosovës në bashkëpunim me Visa dhe bankat komerciale të Kosovës, mbështetën këtë fushatë informuese e cila kishte ndikim pozitiv në informimin e qytetarëve të Kosovës për avancimet dhe mundësitë që tani ofrohen në sektorin bankar të shërbimeve të pagesave.  


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 janar 2023

- Mbahet Konventa e VII zgjedhore e Rinisë Demokratike të Kosovës ku prezentë do të jetë edhe Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Memli Krasniqi. (Klan Arena, ora 12:00)