27 Nëntor 2021

Linjat ajrore regjistruan mbi 51 miliardë dollarë humbje në 2021

Paris, 4 tetor - Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) ka bërë të ditur se linjat ajrore pritet të pësojnë një humbje kumulative globale prej 51,8 miliardë dollarë këtë vit për shkak të COVID-19, megjithatë do të hyjnë në 2022 me një humbje të reduktuar në 11,6 miliardë dollarë.

Këto parashikime, të publikuara me rastin e Asamblesë së Përgjithshme të IATA-s në Boston, janë më pesimiste sesa ato të publikuara në prill, kur organizata priste një humbje prej 47,7 miliardë këtë vit.

IATA, gjithashtu, ka rishikuar lart humbjen e pësuar nga kompanitë në vitin 2020, në 137,7 miliardë dollarë kundrejt 126,4 të përmendur më parë.

“Pavarësisht nga ndikimi i madh i situatës shëndetësore në sektorin e aviacionit, që do të rezultojë në humbje kumulative prej më shumë se 200 miliardë dollarë midis 2020 dhe 2022, ne kemi kaluar kryesisht pikën më të ulët të krizës”, tha drejtori ekzekutiv i IATA-s, Ëillie Ëalsh.

Sipas IATA-s, kompanitë amerikane, që përfitojnë nga një treg i fortë vendas, do të jenë “të vetmet në territorin financiar pozitiv në 2022, me një fitim të pritshëm prej 9,9 miliardë dollarë”.

Nga ana tjetër, kompanitë evropiane, më të ekspozuara ndaj rrjeteve të largëta ende të paralizuara nga mbyllja dhe kufizimet kufitare, do të mbeten qartë në deficit në vitin 2022, me një humbje të pritshme prej 9,2 miliardë dollarësh.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2021

- Forca e Sigurisë së Kosovës organizon manifestimin qendror të Ditës së Forcës ku do të marrin pjesë udhëheqësit më të lartë shtetërorë. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 10:00)

- Komuna e Skenderajt përuron poligonin sportiv në fshatin Burojë. (Tek shkolla fillore Abedin Rexha,ora 10:00)

- Komuna e Malishevës vendos buqeta me lule të shtatorja e Adem Jasharit. (Malishevë, ora 10:00)

- Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 10:00)

- Komuna e Skenderajt përuron poligonin sportiv në fshatin Kuqicë. (Kuqicë, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e përbashkët e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë. (Teatri Kombëtar i Operas dhe Baletit në Tiranë, ora 11:00)

- Forca e Sigurisë së Kosovës, me rastin e Ditës së Forcës organizon “Ditën e Hapur’’. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 11:00)

- Komuna e Malishevës viziton varrezat e dëshmorëve në qytet, Kleçkë dhe Prekz. (Malishevë, ora 11:00)

- Komuna e Skenderajt përuron shtegun për çiklistë. (Rruga Merita Murtezi në Skenderaj, ora 12:00)

- Komuna e Skenderajt  organizon natën e dytë të festivalit Rapsodia shqiptare. (Qendra e Kulturës Hasan Prishtina, ora 16:00)