17 Gusht 2022

Njerëzit shpenzojnë kohën në Facebook

SHBA, 6 shkurt - Ndërkohë që numri i njerëzve që aplikojnë në faqet shoqërore të internetit si Facebook, Myspace e Twitter rritet, vazhdojnë ende diskutimet në lidhje me humbjen e vendit të punës shkaktuar nga këta faktorë.


Në një dosje të përgatitur nga revista “The Economist”, theksohet se nëse do të ekzistonte një shtet me 350 milion përdorues të Facebookut, do të ishte shteti i tretë më i populluar në botë pas Kinës dhe Indisë.

Në numrin e fundit të revistës angleze “The Economist” është publikuar një dosje lidhur me faqet shoqërore të internetit si Facebook, Myspace, Twitter e të tjera. Duke shënuar se këta faqe po ndryshojnë mënyrën e komunikimit, të punës dhe të luajturit mes njerëzve, theksohet se të ardhurat e sektorit të rrjetit të komunikimit social në Amerikë kanë arritur në 1,2 miliard dollarë dhe në vitin e fundit janë rritur me 4%.

Sipas të dhënave të kompanisë Nielsen të publikuara në dosje, mesatarja e orëve të harxhuara në ditë në faqet sociale të internetit është gjashtë, ndërsa australianët zënë vendin e parë me 7 orë. Ndërkohë në vendet e para janë anglezët me 6 orë e gjysëm, italianët dhe amerikanët me 6 orë dhe koreano-veriorët me 5,5 orë.

Një popullaritet i tillë i Facebook dhe rrjeteve të tjera të komunikimit të ngjashme me të shpjegohet nga realizimi i mundësive të ndryshme të komunikimit, mundësimi i ndarjes së informacioneve private duke i dhënë përdoruesit një kontroll të fshehtë dhe ekzistimi i shumë variacioneve për të kaluar kohën.

Ndërkohë që praktikimi i lojërave falas nga këto faqe mundëson jo vetëm zbavitjen, por forcon edhe marrëdhëniet miqësore, duke qenë një komponent i cili shton popullaritetin e tyre. Duke theksuar se lojëra të tilla kanë krijuar një industri të madhe pritet që në vitin 2012 të ardhurat nga lojërat sociale në Amerikë të jenë 2,2 miliard dollarë.

Facebook shkakton humbje ekonomike

Nga ana tjetër në vendet e punës të faqeve sociale vazhdon diskutimi i zjarrtë rreth ndikimit të tyre në humbjen e vendit të punës. Sipas kompanisë së Shkencave Teknologjike Morse përdorimi i faqeve sociale gjatë orarit të punës në Angli bëhet shkak për humbjen e 1,4 miliard dollarëve. Ndërsa sipas grupit studiues amerikan Nucleus Research nëse kompanitë do të ndalojnë përdorimin e Facebookut atëherë produktiviteti llogaritet të rritet me 1,5 %.

Ndërsa The Economist mbështet mendimin se disa nga punonjësit kanë telefonë të teknologjisë së lartë prandaj dhe ndalimi i përdorimit nuk do të thotë që punonjësit do të harxhojnë më shumë kohë për të punuar, rrjedhimisht ndalimi i përdorimit është vetëm një humbje kohe.

Nëse prekim dhe çështjen e fshehtësisë në dosje thuhet se 60% e të rriturve preferojnë të kufizojnë komunikimet në profilet e tyre. Edhe pronari i Facebook Mark Zuckerbrg i kritikuar për shkak të zbulimit të profileve duke ndryshuar normat standarde të fshehtësisë, justifikohet duke thënë se kanë ndryshuar normat sociale dhe njerëzit kërkojnë t’i ndajnë me të tjerët informacionet në mënyrë më të hapur. D

 

isa grupe të cilat janë pro fshehtësisë shfaqën kritikat e tyre ndaj Facebook, i cili për të shtuar trafikun e komunikimit dhe për të sfiduar faqet konkurruese si Twitter ka dobësuar masat e fshehtësisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 gusht 2022

- Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal organizon debatin publik për të prezantuar dhe diskutuar rreth draft Strategjisë Kombëtare dhe Planit të Veprimit për Menaxhimin dhe Kontrollin e Qenve me dhe pa Pronar 2022-2028. (Amfiteatri i Qeverisë në ish ndërtesen e Rilindjes, ora 9:00)

- Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Memli Krasniqi, do të takojë Presidentin e Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaj. (Kuvendi i Kosovës, Salla N204, ora 9:00 - Mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)

- Komuna e Rahovecit organizon degjim publik me biznese dhe grupe te interesit për buxhetin e vitit 2023 dhe Kornizës Afatmesme Buxhetore për vitet 2024-2025. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 11:00)