05 Korrik 2022

Adoloshentët krijojnë projekte inovaive në kuadër të garës Sfida e Dizajnit

Prishtinë, 17 mars - Programi i USAID-it After School Support for Teens (ASSET) / Përkrahje Adoleshentëve pas Mësimit të Rregullt  në bashkëpunim me Fondacionin IPKO organizojnë ceremoninë e ndarjes së çmimeve për garën “Sfida e Dizajnit 2022”.

Këshilltarja për Arsim Profesional e Ministres për Arsim, Shkencë, Teknologji dhe Inovacion, znj. Majlinda Rizvanolli dhe Zyrtari për sektorin privat nga Agjencioni i Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar Methju Kulinane do të marrin pjesë në këtë ceremoni.

Qëllimi i sfidës së këtij viti ishte të nxiste të rinjë nga shkolla  të mesme të larta të Kosovës të punojnë në ekipe dhe të përdorin shkathtësitë e tyre kreative dhe të zgjidhjes së problemeve për  pesë sfidat si: Krijimi i videove të karrierës; Krijimi i pajisjes për matjen e nivelit të zhurmës; Krijimi i pajisjes për kursimin e energjisë elektrike; Krijimi i fermës së mençur për rritjen e bimëve dhe Zgjidhja e një problemi në shkollë.

Nxënësve u është kërkuar të krijonin pajisje bashkëkohore që synojnë të ndihmojnë komunitetin në të cilin ata jetojnë.

Në vitin e 4-të të organizimit të kësaj gare gjithsej 20 shkolla nga e gjithë Kosova dorëzuan 39 projekte.

Programi në bashkëpunim me Fondacionin IPKO organizon një ekspozitë të projekteve fituese dhe ceremoninë e ndarjeve të çmimeve për këto shkolla.

Në ceremoni do të jenë  nxënësit, mësimdhënësit, pjesëtarët e panelit vlerësues dhe organizatat partnere.

Çmimet përbëhen nga një trofe, certifikatë dhe kupon në vlerë monetare që shkolla mund ta shfrytëzojë për të blerë paisje dhe materiale të nevojshme për punë praktike.

Në ngjarje do të ofrohen edhe disa çmime speciale për ekipet fituese nga partnerët e Programit.

Gara “Sfida e Dizajnit” është organizuar për katër vite me radhë dhe ka përfshirë rreth 700 nxënës nga shkollat e mesme të larta publike të Kosovës të cilët kanë dorëzuar rreth 150 projekte të ndryshme.

Programi “Përkrahje Adoleshentëve pas Mësimit të Rregullt” financohet nga USAID dhe zbatohet nga Qendra për Arsim e Kosovës (KEC) në partneritet me FHI360 dhe Crimson Capital Corp.

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 korrik 2022

- Mbahet takimi në mes të delegacionit Amerikan të MCC-së dhe atij të Republikës së Kosovës në lidhje me programin Kompakt të MCC-së. (Ndërtesa e Qeverisë, Salla - P38, ora 9:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton propozim-amendamentet për Projektligjin për Komisionerin Parlamentar për Forcën e Sigurisë së Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca mban konferencë për media me rastin e përfundimit të sezonit auditues 2021/22 dhe procesit të publikimit të 121 raporteve të auditimit. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, Lagjja Arbëria, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton raportin vjetor të Autoritetit të Konkurrencës së Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Rektori i Universiteti të Prishtinës Naser Sahiti dhe U.D Sekretari i Përgjithshëm, Besfort Krasniqi raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e Auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Universitetit të Prishtinës, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga monitorimi i punës së Kuvendit për gjashtë muajt e parë të sesionit pranveror me fokus në çështjen e mungesës së kuorumit dhe shqyrtimit të projektligjeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 11:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë do të lansoj edicion e 22-të të Përmbledhjes Pulsi Publik. (Salla e konferencave të UNDP-së, ora 11:00)

- UBT nënshkruan dy marrëveshje shumë të rëndësishme me dy universitete nga shteti i Iowa-s, me University of Northern Iowa dhe University of Iowa. (Kampusi i UBT-së, Lipjan, tek QMI, ora 12:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione prezanton draftligjin për Mbrojtje nga Dhuna në Familje dhe Dhuna në Baza Gjinore, nga eksperti Hilmi Jasahri, i angazhuar nga UN Women. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës njoftohet rreth ndërrimit të anëtares së PDK-së Eliza Hoxha me deputetin Abelard Tahiri si dhe diskuton rreth emrave të ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin japonez, Akira Mizutani. (Kabineti i kryetarit, 13:30 - mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)