19 Janar 2022

Integrimi i grave në polici mbetet i ulët

Prishtinë, 9 dhjetor - Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese Antena në Kosovë së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive".

Konferenca mbështetet nga Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese i financuar dhe promovuar nga Ministria e Jashtme Italiane dhe Bashkëpunimi Ndërkombëtar i Italisë.
 
E organizuar në kuadër të 16 ditëve të aktivizmit kundër dhunës në baza gjinore, konferenca synon të trajtojë me akterë relevant të fushës rëndësinë e pjesëmarrjes së grave në sektorin e sigurisë në përgjithësi, me fokus të veçantë pjesëmarrjen e tyre në pozitat vendimmarrëse.

Programi i Kosovës për Barazi Gjinore (2020-2024) i miratuar nga Qeveria e Kosovës në Maj 2020 e ka vendosur barazinë gjinore në qendër të proceseve transformuese në Kosovë, ku trajtimi i avancimit të pjesëmarrjes së grave në pozitat vendimmarrëse brenda sektorit të sigurisë konsiderohet si një objektiv i rëndësishëm.  

Gjithsesi pjesëmarrja e grave në sektorin e sigurisë është ende e lidhur me paragjykimet gjinore.

Të dhënat tregojnë se integrimi i grave në polici mbetet i ulët dhe pjesëmarrja e tyre në pozitat më të larta vendimmarrëse është ende larg objektivave të synuara.

Gjendja e njëjtë është edhe në Forcën e Sigurisë së Kosovës. Prandaj, mbetet thelbësore, nevoja për të trajtuar çështjet se ku qëndrojnë gratë sot në sektorin e sigurisë dhe çfarë duhet bërë për të vënë në zbatim nismat vendore dhe praktikat ndërkombëtare për të siguruar një nivel më të lartë të përfaqësimit të tyre.
 
Në kuadër të konferencës do të prezantohet një punim diskutues i cili synon të ofrojë informacione të përgjithshme mbi pozitën e grave brenda sektorit të sigurisë, duke synuar të adresojë sfidat dhe mundësitë për të nxitur pjesëmarrje më të madhe të grave në institucionet e sigurisë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 janar 2022

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Shitjen e Banesave për të cilat ekziston e Drejta Banesore, shqyrton raportin e grupit punues në lidhje me zbatimin e mbikëqyrjes së Ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë Ndërkombëtare për Çështje të Narkotikëve dhe Zbatimit të Ligjit dhe NED-it mban konferencë për media në të cilën do të prezantohet analiza me titull “Konfiskimi i pasurisë së pajustifikueshme: problemet juridike të Projektligjit aktual”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton draft raportin e monitorimit të Ligjit për Shëndetin Mendor dhe diskuton për punën e Këshillit për Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm. . (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike inicon procedurat lidhur me auditimin e raporteve vjetore financiare dhe raportet e deklarimit financiar të fushatës, së subjekteve politike, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)
 
- Lëvizja FOL vazhdon serinë e debateve FOL Hapur me Ministren e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- The British School of Kosova organizon shfaqjen edukativo - arsimore për fëmije  "Mushkonjat dhe Princi". (Teatri "Faruk Begolli" në Kolegjin AAB, ora 11:00)

- Administrata Tatimore e Kosovës mban ceremoninë e themelimit të 22 vjetorit të saj në të cilën do të marrin pjesë Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve Hekuran Murati dhe drejtues nga odata ekonomike, përfaqësues nga institucionet ndërkombëtarë, si dhe përfaqësues nga organizatat e kontabilitetit. (Qendra e Shërbimit për Tatimpagues, ish-ndërtesa e Gërmisë, sheshi Skënderbeu, ora 14:00)

- Në kuadër të manifiestimit 'Flaka e Janarit' hapet ekspozitë memoaresh e kujtimesh "Dhoma e Kadriut, Jusufit dhe Bardhoshit". (Muzeu Etnologjik i qyteti të Gjilanit, ora 16:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj tubim me qytetarë ku do të shpaloset Manifesti - dokumenti i parë i partisë. (Hotel Grand, ora 17:00)