18 Tetor 2021

FSK shembull i angazhimit në pritjen e refugjatëve afgan

Prishtinë, 7 shtator - FSK me aftësitë dhe kapacitetet e specializuara operacionale të saj, prej datës 29 gusht të këtij viti, është e angazhuar në operacionin humanitar shumëkombësh të NATO-s të udhëhequr nga SHBA, për transportin, pritjen, akomodimin dhe sigurinë e refugjatëve afgan.

Ministria e Mbrojtjes ka angazhuar efektivat e specializuar të rendit, sigurisë, mjekësisë, të mbështetjes logjistike dhe transportit  të FSK-së në kuadër të Task-Forcës së përbërë nga institucionet qeveritare vendore, si pjesë e operacionit përkatës.

Ministri Mehaj ka përcaktuar me prioritet, angazhimin e të gjitha aftësive dhe kapaciteteve operacionale në dispozicion për Task-Forcën për realizimin e suksesshëm të këtij operacioni.

Besimi i partnerëve tanë strategjik në aftësitë dhe profesionalizimin e FSK-së, për të qenë pjesë e operacionit të përbashkët,  është shumë domethënës.

Gjithashtu, shumë i rëndësishëm është edhe vlerësimi shumë i lartë i autoriteteve përgjegjëse të NATO-s për performancën e deritashme të treguar nga efektivat e FSK-së  për operacionin në Kosovë, FSK, sikur edhe më parë, edhe në operacionin aktual, dëshmon fuqishëm nivelin e gatishmërisë operacionale për ndërveprim të suksesshëm me forcat aleate në operacionet e ardhshme humanitare shumëkombëshe dhe operacione tjera të paqes.

Deri sa operacioni është duke u realizuar me sukses, ministri Mehaj shprehë vullnetin e fuqishëm që të vazhdojë përkrahjen e plotë për NATO-n.

Gjithashtu, ai shprehë qëndrimin e fuqishëm se sikur tani dhe në secilën situatë tjetër, Republika e Kosovës, qytetarët dhe ushtarët e saj do të jenë në përkrahje të pakursyer të  SHBA-së, si partneri ynë i pazëvendësueshëm strategjik.

Angazhimi me përkushtim maksimal në operacionin humanitar për pritjen e refugjatëve afgan, përveç përkushtimit të veprimit në aleancë me partnerët tanë, është edhe demonstrim i vlerave kulturore, historike të mikpritjes tradicionale të shqiptarëve me moton “Shtëpia e jonë është e Zotit dhe mikut”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)