10 Maj 2021

Vjedhjet në dhomat e dëshmive, paralajmrim i keq për drejtësin

Shkruar nga Drizan Shala

 Vjedhjet  që kanë ndodh kohëve të fundit  në Policin e Kosovës në një institucion që në të gjitha anketimet ka dal si institucion ma i besueshum, brenda 12 viteve, me keto veprime inkriminuese të kualifikimit të veprave të rënda penale  ngadalë ka filluar qe ti bi besushmëria te qytatarët.

 Sipas  shumë ekspertve dhe analistëve që kanë dhanë mendimet dhe verzionet të tyre, unë mendojë se  vjedhjet në drejtorin e përgjithshme të PK-së nuk kan ndodhur ”rastesisht ” por kanë qenë vjedhje të cilat në shiqim të parë e kanë pas si obligim të duken si ’’Skenë e krimit’’ por në aspekin dytësor e ka plotësuar misionin e nëntokës.

Sepse sipas analizave profesionale vjedhja nuk ka ndodh mbrenda një nate apo një acioni, por kanë qenë aksione të njëpasnjëshme sepse ashtu është menduar që në evidencën e tyre mos të shfaqet paregullesi dhe mbasi është krye  misioni i nëntokës është inskenuar vjedhja senzacionale e cila ka rezultuar vetëm me bum mediatik, sepse  në aspektin tjeter hetimor asgje konkrete nuk është bërë.

Nëse shkoni dhe e vizitoni tani drejtorin e Përgjithshme të PK-së mundeni me pa që është punuar në atë drejtim të sigurimit të hyrjeve dhe daljeve me kamera të ndryshme deri te ato te cilat për shiqim të parë janë të padukshme.

Por lind pyetja pse këto instalime nuk jan bërë para vjedhjes në dhomen e dëshmive, sepse nëse flasim për atë natë/ aty thuhet që ka pas defekte në sistemin e kamerave por çdo kush prej neve që merremi me sistemin e sigurisë e dim që kamerat edhe në rast që nuk kan energji elektike ato punojnë me një bateri të instaluar që ka kapacitet deri në 6 orë).

Vjedhja e’’ dhomës së dëshmisë’’e cila gjindet në katin ma të naltë të ndërteses dhe për të shkuar deri te ajo zyrë,  se paku duhet të kalosh 4 roje të sigurimit, ma interesante është se  ” dosjet sekrete ” të cilat me vite të tera janë grumbulluar konsiderohen si te zhdukura e ma mir është që pikrisht në ato ” dosje sekrete ” le ti fillon hetimet organet përgjegjese e jo në kërkim të arit apo banknotave sepse ato kanë qenë si kampufllazh për t’i orjentuar hetimet në drejtimet e  gabuar.

Në  sistemin  Policor të  Kosovës  kemi njerëz te cilet kane filluar ta keqpërdorin poziten e tyre në still të ’” Alphonse Gabriel apo qysh e njeh e tërrë bota si  "All Capone’’ ku permes shantazhit, korropcionit, kan krijuar nje sistem mbrenda sistemit te PK-se qe për të mbajtur në funkcion ketë organogram të  se keqës .” i shfryytëzojnë për merkulli pozitata zyrtare policore.Për ta pasur një Policn bashkëhoree demokratike në funksion të ruajtjes së rendit dhe qetësis si dhe ruajten e pronës  duhet që të riformatizohet i tërë ky sistem jo funksional e’’ amator’’ e kjo do të bëhej në keto forma :


1.    Të rifillohet me rigradimet përsëri ( d.m.th të gjitha gradat e fituara deri sot të rikonfigurohen nga një bord ekspertësh .

2.    Të formohet nje komison i veçant dhe të vlersoi  suksesin apo mos suksesin e çdo pjestarit të PK-së.

3.    Të largohen  pjestarët e PK-së të cilët kanë bazë në dyshimet  për involvimet e tyre në pjesën e sisitemit të përgjithshëm politik ( ku raportimet për punën e kryer nuk e bjen në mënyrë hirarkike të institucionit por të preferencës poltike ), apo janë lidhura me grupet kriminale.
     

Shpresoj dhe mbetet të shifet në një kohë të ardhëshme drejtori i PK-se të fillon të mirret më këtë çështje sepse ka ardhur koha që njerzit e duhur të hynë në vend të duhur,  jo qysh ka qenë deri me sot.
 

(Auotir është Kriminalistë i Diplomuar dhe Njohës i siguris dhe Inteligjencës)

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 Maj 2021

- Familja Haliti nga Gjilani mban konferencë për medie lidhur me vdekjen e tre anëtarëve të saj në Shqipëri. (Rr. Hamdi Pogragja, Gjilan, ora 11:00)

- Koordinatori i Qendrës së Vaksinimit në Prishtinë, Niman Bardhi mban konferencë për medie. (Salla “1 Tetori”, ora 12:00)