19 Tetor 2021

Rimëkëmbja Ekonomike në Maqedoninë e Veriut si model për Kosovën

Shkruar nga Safet Gërxhaliu

Derisa në Kosovë lufta për pushtet dhe jo për shtet është e pa skrupullt dhe brutale, ndërsa për ekonomi dhe qytetar nuk bëhet asgjë e dëshmon më së miri mjerimin multidimensional që e ka katandisur Kosovën.

Derisa vendet e rajonit dhe me gjere bëjnë gara për të gjetur birime financiare, mjete dhe lehtësira ligjore për të mbështetur ekonomin dhe qytetarët e tyre, në Kosovë ne emër të patriotizmit inegzistent bllokohet çdo iniciativë për rimëkëmbje ekonomike dhe për mbështetje të qytetarëve. E veçanta është se këto iniciativa bllokohen nga deputetët e parlamentit të Republikës së Kosovës që kanë dal nga vota e qytetarëve dhe sot ngulfatin mua ata perspektivën e qytetarit.

Kur flitet për Maqedoninë e Veriut nga ana e kosovarëve gjithnjë vështrohet nga një percepcion negative por jo dhe real. Por në këtë kohe pandemie, Maqedonia e Veriut duhet të jetë model se si duhet të veprohet për ekonomi dhe jo të flitet për të.

Kompania Jonson Mathey në Maqedoni kohëve të fundit ka arritur eksportin  në mbi  2 miliardë euro, që është një indikator mjaft pozitiv.

MAGNA Mirror Group nga Kanada e vendosur në Maqedoni është një nder investitorët me serioz që është aktive në 28 shtete  me 170 mijë të punësuar dhe tani është e pranishme edhe ne Maqedoni, me një numër të konsiderueshëm të investimeve dhe të punësuarve.

Kompania Draxlmaier nga Gjermania e vendosur në Kavadarci të Maqedonisë ka më tepër se 9 000 të punësuar dhe planifikon zgjerimin e kapaciteteve prodhuese dhe punësimin e afër 3 000 punëtorëve të rijnë.

Kur krejt kësaj i shtohet edhe prania e kompanive nga Polonia dhe Çekia, si bartje e prodhimit dhe shërbimeve  në Maqedoninë e Veriut e dëshmon faktin se sa  me seriozitet i qasen zhvillimit ekonomik vendet e rajonit e në veçanti një shtet fqinj siç është Maqedonia e Veriut.

Mbështetja e sektorit privat në Maqedoninë e Veriut në tërësi është mbi 1,2 miliardë euro dhe angazhimi për eliminim te barrierave qoftë tarifore apo jo tarifore është një garë për shtet dhe  në interesat e shtetit.

Prandaj, është koha kur në Kosovë ekonomia duhet të depolitizohet, ekspertiza shkencore duhet të vijë në pah dhe jo gjithmonë serviliteti dhe jomeritokracia të jenë mundësi për punësim pa llogaritur demin që i bëhet Republikës së Kosovës.

Të mësojmë nga përvojat e vendeve të suksesshme  në luftë kundër pandemisë dhe në mbështetje të ekonomisë së vendit nuk është dobësi por është mundësi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)