19 Tetor 2021

Populizmi i vë njerëzit e mirë kundër elitës së keqe

Shkruar nga Ali Hertica

 Nga njëra anë keni njerëzit. Kjo është mirë, punon shumë dhe ka vlera të mira. Në anën tjetër është elita, e cila mund të jetë kulturore, ekonomike ose politike. dhe në fakt, të korruptuar, nuk e di se çfarë po ndodh dhe ka vetëm një sy për interesat e tyre ".

"E mira kundër së keqes", Rooduijn pajtohet. "Njerëzit e mirë shfrytëzohen, neglizhohen ose keqkuptohen nga një elitë e keqe, ndërsa populistët besojnë se vullneti popullor duhet të jetë pika fillestare e çdo vendimi politikPartitë populiste mohojnë që ekzistojnë gjithashtu të gjitha llojet e kontradiktave brenda njerëzve, për shembull në bazë të moshës, origjinës, gjinisë dhe fesë.

Në fund të fundit ata kanë të njëjtat interesa dhe të njëjtat pikëpamje dhe ekziston një politikë që duhet të hartohet. që të gjithë do të jenë të lumtu. Populizmi është pothuajse gjithmonë i lidhur me një ideologji tjetër, siç është nativizmi.  

Kjo do të thotë që populizmi në të vërtetë nuk mund të ekzistojë në mënyrë të pavarur. Një parti politike që është populiste dhe nuk përfshin ndonjë ideologji tjetër në të, në fakt ka vetëm diçka për të thënë në lidhje me marrëdhëniet midis njerëzve dhe politikës. Jo për çështje të tilla si ekonomia. politika e jashtme, etj.

Kjo është arsyeja pse ajo në të vërtetë lidhet gjithmonë me ide të tjera, të tilla si nativizmi, socializmi ose rajonalizmi.Shtë bërë një dallim i qartë midis populizmit dhe një 'ideologjie partnere' të tillë.

"Njerëzit kundër elitës janë të ndryshme nga vendosja e njerëzve të tyre kundër grupeve të" të tjerëve të rrezikshëm.Ka shembuj të rrallë të lëvizjeve populiste pa ideologji partnere, Përveç një neverie ndaj elitës, vështirë se ka një histori koherente ideologjike".

Për të nxjerrë në pah nativizmin për një moment, ai vendos interesat e njerëzve dhe kulturës së vet mbi ato të emigrantëve. Isshtë një shtyllë e rëndësishme e historisë me të cilën partitë e djathta radikale populiste bëjnë thirrje votuesit - por nuk është një kërkesë për t'u klasifikuar si populiste.

Partitë radikale të krahut të djathtë nuk duhet të jenë populiste dhe partitë e djathta populiste nuk duhet të jenë nativiste, por ata kanë zbuluar se populizmi dhe nativizmi janë një kombinim i artë.

Ajo funksionon aq mirë sa partitë radikale të djathta jo-populiste janë bërë jashtëzakonisht të rralla. "Konceptet e një elite të keqe dhe grupe të" të tjerëve "të rrezikshëm kombinohen. Pastaj lind ideja: elita u ka hapur dyert atyre të tjerëve, duke vënë në rrezik normat, kulturën dhe traditat tona."

Por populizmi dhe nativizmi nuk janë të këmbyeshëm. Krahasoni, për shembull, forumin radikal-djathtas, për Demokraci,partitë besojnë se 'kasta politike', duhet të zhduket në mënyrë që t'i kthejë pushtetin demokratik.

Me fjalë të tjera, ata janë populistë. Por në përgjigjet e tyre për pyetjen se si shoqëria duhet të organizohet më pas, ata janë politikisht dhe ideologjikisht me milje larg. Populizmi përfshin spektrin politik nga e majta në të djathtë. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)