27 Nëntor 2022

Nepotizmi mënyra se si bëjnë politikë në Kosovë

Shkruar nga Ali Hertica

Është një nga demokracitë më të mëdha në botë, por performanca elektorale është më shumë një çështje familjare se kudo tjetër.

Madhësia normale e tekstit madhësia më e madhe e tekstit madhësia shumë e madhe e tekstit.

Në kosovë politika nuk është një profesion, por një biznes familjar. Nëse babi është deputet, atëherë djali ose vajza e tij e dashur e konsiderojnë zonën elektorale si trashëgiminë e tyre.

Kur vjen koha për zgjedhjen e një kandidati për zgjedhjet e përgjithshme - siç ndodhi tani me zgjedhjet e përgjithshme - partitë u shpërndajnë bileta të afërmve të deputetëve sikur të ishin një trashëgimi familjare.

Cilado parti të shikoni, në çdo pjesë të Kosovsë, nepotizmi është i shfrenuar. Merita, rekord në jetën publike, njohuritë, aftësitë, karakteri janë të gjitha të parëndësishme.

Nëse keni mbiemrin e duhur, do të merrni një biletë,natyrisht, partia në pushtet, e drejtuar nga dinastia për më shumë vite, është përgjegjëse për kthimin e dinastisë në një parim qeverisës të politikës së Kosovës, por të gjitha partitë e tjera janë treguar gjithashtu mjaft të aftë në trajtimin e politikës si familje, feudale kështu që sëmundja tani është e rrënjosur thellë në trupin politik.

Tre vjet më parë, autori Patrick French, në një studim të Parlamentit Indian, zbuloi disa të dhëna shqetësuese. Ai zbuloi se 100 për qind e deputetëve në dhomën e ulët aktuale të Parlamentit nën moshën 30 vjeç janë nga familje me sfond politik, një fakt që do të ishte befasues kudo tjetër në botë.

Francezi i quajti ata deputetë "të trashëguar". Nga deputetët që ishin 40 vjeç e lart, dy të tretat ishin deputetë të trashëguar.

"Nëse trendi do të vazhdonte," shkroi French, "është e mundur që shumica e anëtarëve të Parlamentit Indian do të ishin atje vetëm nga trashëgimia dhe kombi do të kthehej në sundimin e një monarki të trashëguar dhe princërve të ndryshëm indianë. .''

Duke gjykuar nga emrat e zgjedhur për zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme, India po shkon drejt parashikimit të francezëve.

Ishte mjaft keq që votuesit indianë prireshin të votonin, jo për personin që është më i miri për zonën e tyre dhe më i miri për vendin, por për kandidatin e së njëjtës fe ose kastë si ata.

Mbi këtë tani është një shtresë tjetër irracionaliteti, domethënë votimi për dikë për shkak të mbiemrit të tij/saj.

Sistemi i përbashkët familjar i Indisë e përkeqëson nepotizmin. Me një familje bërthamore, të paktën do të jetë vetëm gruaja ose pasardhësit që do të favorizohen, por me familjen e gjerë të përhapur, ju keni mbesa, nipër, xhaxhallarë, dhëndër dhe halla që marrin bileta.

Politikae Kosovës, për shumë deputetë, është një mjet për vetë-pasurim. Pasi zgjidhen, marrin ryshfet, për pesë vjet. Disa përfundojnë të pasur në mënyrë të paimagjinueshme.

Me kaq shumë para që do të bëhen nga korrupsioni, kush nuk do të donte të mbante një mandat parlamentar në familje që pasuria të kalojë brezave.

Kam dëgjuar për një dredhi të vogël djallëzore që tregon se sa të vendosura janë familjet politike për të mbajtur paratë në qarkullim.

Kur, le të themi, djali i një deputeti të martohet, prindërit e tij do të përpiqen të gjejnë një nuse të përshtatshme nga një parti rivale opozitare në shtet në mënyrë që, pavarësisht se cila parti do të përfundojë në pushtet, ryshfetet vazhdojnë të derdhen në arkat e familjes.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 nëntor 2022

- Në shënim të 110-vjetorit të Pavarësisë Shqipërisë do të mbahet mbledhje e përbashkët e Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe Kuvendit të Republikës së Shqipërisë. (Kuvendi i Shqipërisë në Tiranë, ora 10:00)

- Me rastin e Ditës së Forcës, Ministria e Mbrojtjes dhe Forca e Sigurisë së Kosovës organizojnë “Ditën e Hapur’’ në të cilën do të marrin pjesë edhe udhëheqësit më të lartë shtetërorë, si dhe përfaqësuesit ushtarakë e diplomatikë të vendeve partnere. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 12:00)