28 Tetor 2021

Në demokracitë, përdorimi i pushtetit arbitrar konsiderohet mallkim

Shkruar nga Ali Hertica

Në demokracitë, përdorimi i pushtetit arbitrar konsiderohet mallkim për sundimin e ligjit. Në thelb, kufizime kushtetuese në fuqi, një tipar kyç i demokracisë, kërkon respektimi i shtetit ligjor, a ka respektim ligjor Kosova?

Në të vërtetë, shteti ligjor do të mund të përkufizohet si nënshtrim i pushtetit shtetëror ndaj kushtetutës dhe ligjeve të një vendi, të vendosur ose miratuar me pëlqimin e popullit.

Ky është kuptimi i frazës së cituar "një qeveritar i ligjeve, e jo për burra", i bërë i njohur nga John Adams, presidenti i dytë i Shteteve të Bashkuara. Nën një sistem të tillë, ligji duhet të jetë i lartë për autoritetin e ndonjë individi.

Sundimi i ligjit është kontrolli më i lartë mbi pushtetin politik përdorur kundër të drejtave të njerëzve. Pa rregullimin e pushtetit nga një sistem i ligjeve, procedurave dhe gjykatat, demokracia nuk mund të mbijetojë.

Edhe pse sundimi i ligjit mbron shumicën nga pushteti dhe tiranisë arbitrare, ai gjithashtu duhet mbrojtur partitë  si nga pushteti arbitrar dhe "tiranisë së shumicës’’ Pa sundim të ligjit, ka të ngjarë të jetë ose një diktaturë apo një,, rregull’’  .

 Disa mendimtarë revolucionar kanë lartësu  rregulla  si formën më të lartë të drejtësisë politike dhe sociale. Në realitet, megjithatë, rregull  do të thotë dhunë dhe kaos politik, të cilat janë shumë të njëjtat kushte që shpesh sjellin në diktaturë, ushtrimin e pushtetit arbitrar, dhe mohimit të të drejtave individuale.  

Shumë nga ajo që amerikanët e konsiderojnë të jetë sundimi i ligjit rrjedh nga traditat ligjore anglo-saksone (shih seksionin Historik më poshtë).

Por ka shumë dallime në mënyrën se si vende të ndryshme organizojnë institucionet ligjore dhe politike dhe të zbatojë sundimin e ligjit. Këto ndryshime shpesh mund të jenë konfuze kur flitet për parimet themelore.

Për shembull, parimet amerikane dhe britanike të "pafajshëm derisa të provohet fajtor," e drejta që të mos fajësojë veten, dhe e drejta për t'u gjykuar nga një juri e dikujt kolegët janë aq thellë të rrënjosur në strukturën e ligjit dhe shoqërisë që ata të mund të konsiderohen parime absolute.

Megjithatë, pjesa tjetër e Evropës, shumica e të cilave ndjek një traditë të ligjit romak, nuk funksionon me ndonjë nga këto parimet.

Parimet e sistemit francez, si supozimin e fajit apo ligjshmërinë e periudhave të pafundme të burgosjes, shkelin standardet amerikane dhe britanike të drejtësisë.

Për më tepër, shkeljet e shumta nga demokracitë moderne të sundimit të tyre të parimeve të ligjit të justifikuar marrjen në pyetje të vlefshmërisë së tij absolute.

Megjithatë, miratimi dhe praktika e parimeve themelore të shtetit të së drejtës janë barometrat të qarta për çdo demokraci.

Kontradikta të dukshme në parim ose praktikë nuk e mohojnë sundimin e rëndësisë së përgjithshme ligjit.

Pasojat e tmerrshme të prishjes së shtetit të së drejtës në diktaturat, siç tregohet më lart, të bëjë rëndësinë e qartë e saj.

Në shoqëritë demokratike, shmangie nga parimet e sundimit të ligjit, të tilla si skllavëri dhe diskriminimit sistematik në Shtetet e Bashkuara, ose të trajtimit të pabarabartë të femrave historikisht, shërbejnë si argumente të fuqishme për përmbushjen e këtyre parimeve.  

Kështu, ndërkohë që nuk ka përcaktim të vendosur të shtetit ligjor përfshin të gjitha praktikat e saj, ka një fushë themelore e parimeve të përbashkëta.

Dijetari Rachel Kleinfeld Belton identifikon pesë: Një qeveri e lidhur nga dhe vendosur me ligj,barazia para ligjit, vendosja e rendit dhe ligjit , aplikimit efikas dhe i parashikueshëm i drejtësisë; dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut.

Dikush mund të shtoj se koncepti perëndimor i sundimit të ligjit duhet të përfshijë ndarjen e fesë dhe shtetit si një parim themelor kushtetues, pasi që ndikimi i të dy shtetit dhe institucioneve fetare në zbatimin e ligjit mund të çojë në interpretime arbitrare. Edhe në vendet perëndimore me një prani të fortë fetare, politikat e fesë të organizuar janë të ndara nga ato të qeverisë.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Tetor 2021

- Fillon administrimi i vaksinës kundër gripit sezonal. (Salla 1 Tetori nga ora 08:00 deri në ora 19:00)

- Kryeministri Albin Kurti, bashkë me Ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, mbajnë konferencë për media, në lidhje me operacionalizimin e masës 2.1-Subvencionimi i Kredive Investive - dhe masës 2.4 - Mbështetje e eksportit- të Pakos së Ringjalljes Ekonomike. (Ndërtesa e Qeverisë (Salla P38), ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim Tërnava do ta pres një delegacioni të lartë nga Mbretëria e Arabisë Saudite, i kryesuar nga Shkëlqesia e Tij, Dr. Abdul-Latif bin Abdul-Aziz Al Shejkh, Ministër i Çështjeve Fetare në Mbretërinë e Arabisë Saudite. (Selia e Kryesisë së BIK-ut, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpall rezultatet përfundimtare të raundit të parë të Zgjedhjeve për Kryetarë të Komunave. (Ndërtesa e KQZ-së, Kati 4, ora 10:00)

- Kolegji AAB organizon mbledhjen Komemorative me rastin e kalimit në amshim të Burbuqe Berisha. (Teatri AAB “Faruk Begolli” në Kolegjin AAB, ora 10:00)

- Komisioni Ad hoc për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar të Bordit të RTK-së shqyrton listën e kandidatëve të propozuar për anëtarë të Bordit të RTK-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguro Qendren e re e të Moshuarve në lagjen Ulpianë. (Rr. Imzot Nikë Prelaj, E30, Ulpianë mbrapa pompës Exfis, ora 11:00)

- Punëtorët e Ferronikelit protestojnë para Qeverisë së Kosovës. (Objekti i Qeverisë, ora 11:30)

- Mbahen homazhet për të ndjerën Burbuqe Berisha. (Përpara Teatrit Kombëtar, ora 12:00)

- Kryeministri Kurti dhe Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve Hekuran Murati vizitojnë Administratën Tatimore të Kosovës. (ATK, kati I, ora 13:30)

- Hapet edicioni i 12 i Festivalit të Filmit të Shkurtër "Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata)

 

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, njëherësh kandidat për kryetar të Prizrenit nga Lëvizja Vetëvendosje!, prof. dr. Mytaher Haskuka, do të mbajë konferencë për media. (Zyret e Lëvizjes në Prizren, ora 16:00)