01 Korrik 2022

Kryeministri Dritan Abazoviq nuk është mirë të goditet nga Kosova

Shkruar nga Safet Gërxhaliu

Kosova dhe Mali i zi janë dy shtete fqinje në Ballkanin Perëndimor. Këto dy shtete nuk kanë çështje që i ndajnë njëra me tjetrën, pra i kanë mbyllur vite më parë.

Mali i Zi sa i përket rrugës së integrimeve evropiane është më përpara në krahasim me Kosovën, për shkak të shumë aspekteve që i ka pasur më parë, por edhe pozitës së saj strategjike.

Në ditën e parë të pranverës të vitit 2018 Kuvendi i Kosovës më 80 vota kishte miratuar Marrëveshjen e Demarkacionit me Malin e Zi, marrëveshje që ishte kusht për të ecur  përpara në procesin e liberalizimit të vizave për Kosovën.

Marveshje e mbeshtetur edhe SHBA,  vendet e BE-së dhe NATO. Edhe pse kanë kaluar mbi katër vite në diskursin politik në kosovë, nga akterë të ndryshëm politikë demarkacioni me Malin e Zi nuk po konsiderohet si proces i mbyllur.

Kjo lojë politike nga Kosova është një goditje e madhe ndaj Kryeministrit të ri shqiptar të Malit të Zi Dritan Abazoviq. Sot në botë situata politike ka ndryshuar jo vetëm për shkak të pandemisë covid19, por edhe për shkak të zhvillimeve të fundit të agresionit rus në Ukrainë.

Agresioni rus ka treguar një intencë të saj në Ballkan përmes satetiliti të saj Serbisë, e cila ka tendencë të zgjerimit të konflikteve jo vetëm verbale, por edhe hibride dhe më e keqja, krijimi i një rrethane të status quos së një konfliktit të ngrirë në Ballkanin Perëndimor.

 Është momenti strategjik dhe gjeopolitik që të gjitha vendet e Ballkanit të shikojnë ka e ardhmja, dhe të bëjnë një ndalje nga tentativa ruse për të pasur më shumë ndikim në Ballkan. Kosova është në një moment kritik sa u  përket raporteve me Serbin por ka rëndësi për ruajtjen e

ekuilibrit në BallkaninPerendimor, por nuk është mirë që të kemi deklarata të cilat më shumë i ngjajjnë një kampanje që ka të bëj me patriotizëm folklorik se sa ndryshim të gjendjes aktuale.

 Deklaratat e fundit që janë për rishikim të marrëveshjes së demarkacioni me Malin e Zi, është një goditëje edhe për Kosovën dhe bashkëpunimin rajonal.

Këto deklarata më shumë e dëmtojnë Kosovën dhe e favorizojnë Serbinë dhe i japin mundësi Rusisë që të shoh involvimin e saj në Ballkan.

Deklaratat e tilla nuk i bëjnë nder Kosovës, nuik i bëjnë nder ardhmërisë, dhe unë kam dro se inicime të tilla janë në total kundër interesave tona në Ballkan, që tani janë tri shtete me tre kryeministra shqiptar gjë që e pengon Rusin e në veqanti Serbin.

Kryemnistri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq tani është në një pozitë kyqe atje, por atje ka rol, lobi serb që kokën e ka në Mal të zi dhe trurin në Serbi e Rusi. Disa politikanë kosovar po duan ta defaktorizojnë Abazoviqin dhe me këto deklarata ia bëjn argatin e dreqit Serbisë dhe Rusisë, të cilës së fundi nuk i kanë mbetur aleatë, përveq satelitja e saj, Serbia, e cila mund të quhet Rusia e Vogël në Ballkan.

Deklarata e disa liderëve qoft lokal apo edhe qendror se nuk është kryer demarkacionin me Malin e ZI, jo që i dëmtojnë raportet mes dy vendeve, por i japin ndihmë Serbisë dhe Rusisë se në Ballkan nuk janë zgjidhur ende disa çështje. Kosova dhe Mali i Zi duhet që përmes komunikimit dhe faktorizimit të dy shteteve të dialogojnë në bazë të vizitonit të qartë euroatlantik, siç i ka shpalosur edhe vet kreu i ekzekutivit Dritani për të ardhmen e rajonit në strukturat euroatlantike.

Dialogu mes shteteve, Shqipërisë, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut dhe përmes projekteve të ndryshme, do të jetë një goditje e rëndë për satelitët rus në Ballkan.

Kosova dhe Mali i zi, sot duhet të dialogojnë për rritje të bashkëpunimit ekonomik, për rrugën nga Peja, tunelin deri Rozhajë, etj. Bashkëpunimi ekonomik mes dy vendeve do të hap mundësi të reja të cilat do të jenë faktor paqeje në Ballkan, për të cilën kanë punuar shumë aleatët tanë perëndimor në krye me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Prandaj është koha të mos merremi me deklarata boshe të cilat nuk i bëjnë nder jo vetëm Kosovës, por edhe dëmtojnë shumë qëllimin euroatlantik të cilën e synojnë të gjitha shtetet demokratike në rajon.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 korrik 2022 - Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës, Abelard Tahiri mban Konferencë për media. (Para ndërtesës së Gjykatës Kushtetuese, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremonin e diplomimit të kadetëve të Gjeneratës 2022 të Akademisë së Mbrojtjes - Qendrës për Studime Universitare të FSK-së “Wesley Clark”. (Kazerma “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 10:00)

- Nën organizimin e Federatës Sindikale te Sektorit Privat te Kosovës shoqata e autobusëve të Mitrovicës dhe Vushtrrisë do të protestojnë para Ministrisë së Infrastrukturës dhe Transportit për mos krijimin e kushteve për punë. (Para Ministrisë së Infrastrukturës, ora 10:00)

- Instituti Kosovar për Qeverisje Lokale mban konferencën me temën “Ndikimi i ndryshimeve të Kuvendeve Komunale në kualitetin e politikave lokale” ku do të prezantohet hulumtimi mbi pasqyrimin e përbërjes së Kuvendeve Komunale. (Hotel Sirius, nga ora 10:00)

-OJQ AKTIV dhe platforma OPEN organizon prezantimin e rezultateve të hulumtimit “Regjistrimi i popullsisë nga këndvështrimi i komunitetit serb në Kosovës”. (Qendra e Energjisë Qytetare në Mitrovicën e Veriut, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022 voton listën e dëshmitareve qe do të ftohen për intervistim si dhe shqyrton CV-te për angazhim të eksperteve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 14:00)