27 Shtator 2021

Ethet e zgjedhjeve

Shkruar nga Halit Berisha

Fundviti i 2010-tёs Kosovёn e kaploi një turbulencё e thellë. Ajo mori goditje të njëpasnjëshme, si: rënja e Qeverisё së koalicionit,dhe shpallja e zgjedhjeve të lira, një proces zgjedhor jo i rregullt, raporti i Dick Martyt, njё unitet i brishtë i brendshёm  reflektoi në imazhin negativ ndëkombёtar.

Kaluan ethet e fushatёs elektorale me të shame, fyerje, mallkime ndaj shtetit e qeverisё, opozitёs, konkurrentit në biznes, të afёrmit, pronarit të biznesit,,kolegut në vendin e punës, shokut e mikut që ka krijuar kushte jetese më të mira, e shumë e shumë tjera.

Fjalёt: hajni, mafi, korrupcion, vjedhje, keqqeverisje, keqmenagjim u përdorёn në çdo tё dytёn-tretёn fjali. U versulёn prej të gjitha drejtimeve, si TV,shtypit ditorë e mjeteve tjera elektronike.

Tani kemi rezultatin. Duhet t’i bindemi  shumicës e cila fitoi në këto zgjidhje.

Nuk shtrohet dilema tashmё, jemi apo nuk jemi për privatizim, për integrim tё ekonomisë dhe shoqёrisë në tregun e lirë evropian, integrimeve tjera rajonale dhe ndërkombёtare.

Nga ky kёndvёshtrim shtrohet qёshtja: Kjo Qeveri e dalur nga 12 dhjetori mund ta shpie Kosovën në këto integrime, mund tё pёrballet me sfidat ekzistuese me njё byrokraci dhe administratё joefektive, mossundim tё ligjit, njё korrupcion gjithnjё e nё rritje dhe klimё afariste jo frytdhёnёse?!

Banka botёrore e radhit Kosovёn pothuajse nё vendin e fundit pa stabilitet politik. Njё nga pengesat tё cilat bёjnё qё afaristёt e jashtёm hezitojnё tё investojnё. Pёrveç kёsaj, mosaprovimi i strategjisё pёr privatizimin e PTK-sё, dёshtimet nё privatizimin e resurseve energjetike, pёrkeqёsimi i klimёs afariste dhe ivestimeve, kanё bёrё qё shumё projekte tё investorёve tё ndryshёm tё dёshtojnё.

Luftё tё hapur dhe pakompromis  me kёto sfida ekzistuese, reforma ekonomike nё pёrputhje me tregun e punёs, krijimin e ambientit tё pёrshtatshёm dhe tё qёndrushёm, eleminimin e tё gjitha shkaqeve tё ndёrlidhjes sё politikёs nё biznes, duhet tё jenё prioritet nё periudhat  afatshkurte dhe afatmesme, tё adresojё problemet e nё bazё tё saj tё miratojё politika ekonomike dhe tё  bёhen kthesa radikale pёr zhvillimin e vendit.

Formimi i njё ekonomie inovative me njё bёrthamё tё fortё bujqёsore-agraro-industriale, ku ekzistojnё kushte tё volitshme, mund tё gjenerojё punёsim dhe rritje ekonomike. Kemi njё shtresё tё mesme dinamike dhe energjike, njё fuqi punёtore me njohuri tё gjёra dhe kualitete tё larta,nё tё cilёn ekonomia e Kosovёs mund tё mbeshtetet nё tё ardhmen.

Kosova ka potencial tё madh pёr tё tёrhequr investimet e huaja. Ndёrtimi i infrastrukturёs rrugore, ndёrtimi i sistemit shkollor profsionalist, fuqi punёtore tё re etj., janё kёta faktorё qё ndikojnё nё rritjen ekonomike nё periudhat afatgjate.

Hartimi i njё strategjie tё re nga ekspertёt e shkencave ekonomike nё qasjen e kёrkesave tё investorёve tё huaj nё raport me tregjet ndёrkombёtare, e nё veçanti nё sektorёt e elektroteknikёs, teknologjisё informative dhe bujqёsisё, ku shoqёria dhe tregu i Kosovёs ёshtё i hapur, do tё ndikonin nё tёrheqjen dhe nxitjen e investorёve tё jashtёm.

Ndryshimet nё tregjet botёrore si pasojё e krizёs financiare ndikojnë nё lindjen e nevojёs emergjente tё shqyrtimit dhe analizave pёr kёto tregje, kёrkesat e afaristёve se nё cilat fusha mund tё terhiqen mё shumё investime.

Njё pёrkujdesje dhe rёndёsi tё veçantё ti kushtojё sektorit privat si prioritet nё periudhat e ardhshme, duke krijuar kushte tё volitshme pёr regjistrimin e tij, tё lirohen nga tatimet e ndryshme me kusht, qё tё krijojnё vende tё reja pune.

Njё rritje e fuqishme e bizneseve private do tё ndikonte drejtpёrdrejt nё ngritjen e fillimit tё eksportit dhe do tё reflektonte nё ndryshime sociale, uljen e varfёrisё nё Kosovё dhe rritjen e punёsimit.

Partneriteti dhe bashkёpunimi nё mes Qeverisё dhe komunitetit tё biznesit do tё mundёsojё njё klimё tё favorshme dhe tё qёndrueshme pёr ndёrmarrjet e vogla e tё mesme dhe tё krijohet njё mjedis i pёrshtatshёm pёr investime ndёrkombёtare.

Koordinimin dhe zbatimin e masave mё efektive nё rritjen e aftёsive konkuruese tё ekonomisё sё vendit nё pёrputhje me eksperiencat rajonale do tё ndikonte direkt nё pёrmirёsimin e ambientit tё biznesit. Agjencia pёr promovimin e investimeve, ndarja e fondeve mё tё mёdha promovuese, forcimit tё sundimit tё ligjit dhe eleminimit tё barierave administrative dhe byrokratike.

Qeveria e cila do tё dalё nga kёto zgjedhje duhet tё fokusohet dhe tё ngre lartё nё agjend qёshtjen e tёrheqjes sё investimeve tё huaja pёrmes mekanizmave qё tani ekzistojnё.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Shtator 2021

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti pret me ceremoni shtetërore Kryeministrin e Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, dhe anëtarë të kabinetit qeveritar të Shqipërisë. (Sheshi "Skënderbeu", ora 8:50 - Mediet të jenë të pranishme më së largu, ora 8:10)

- Me rastin e fillimit të vitit të ri shkollor 2021-22 kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në përurimin e rekuizitave të sallës së edukatës fizike në shkollën "Dëshmorët e Kabashit" në Korishë. (Korishë, ora 9:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në zbulimin e emrit të ri të shkollës "Lekë Dukagjini" në "Gani Saramati". (Objekti i shkollës, ora 9:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti dhe Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, mbajnë konferencë për media në ora 10:20 - Mediat e akredituara duhet të jenë më së largu në ora 10:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti mban dëgjim publik lidhur me projektligjin për identifikimin elektronik dhe shërbimet e besuara në transaksionet elektronike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në zbulimin e emrit të ri të shkollës "Abdyl Frashëri" në "Rexhep Hyseni". (Objekti i shkollës, ora 10:15)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në përurimin e rekuizitave të sallës së edukatës fizike në shkollën "Dëshmorët e Zhurit" në Zhur. (Zhur, ora 11:15)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës . (Ndërtesa e KQZ-së, ora 11:30) 

- Konstituohet Komisioni Ad hoc për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtarë të Bordit të RTK-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)

- Kuvendi i Sociologjisë në kuadër të Departamentit të Sociologjisë në Universitetin e Prishtinës organizon promovimin e librit të Gëzim Selacit, "Legjitimiteti politik në Kosovë". (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 12:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në përurimin e rekuizitave ndërtimit të shkollës së re “Zef Lush Marku” në Velezhë. (Velezhë, ora 12:00)

- Drejtoresha e Drejtorisë së Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik në Komunën e Prizrenit, Sevil Liman Kazaz do të bëjë prezantimin e raportit të punës 4 vjeçar të kësaj drejtorie. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal, ora 14:00)