07 Shkurt 2023

Elon Musk në Mars, Edi Rama dhe Albin Kurti luftojnë analfabetizmin

Shkruar nga Behxhet Sh. Shala - Bajgora

Tymnajë dhe mjegullnajë në Dardani: Elon Musk është njëri ndër personat më të pasur në botë . Pasuria e tij aktuale është sa thuaja Buxheti i Kosovës për 700 vjetët e ardhshëm, nëse ende do të jemi në planetin Tokë e që do të administrohet nga planeti Mars përkatësisht nga Elon Musk.

Duke e parë se kjo botë apo planeti Tokë po ikën për lesh sigurisht edhe me kontributin e madh të këtyre  zotëruesve të kapitalit botëror, Elon Musk po kërkon alternativa tjera ku do të jetojnë, fillimisht ata që kanë këtë thesar të botës e, pastaj edhe një  pjesë e qytetarëve, vdekatarëve të thjeshtë që do t’i shërbejnë këtij moguli financiar si edhe të tjerëve, të ngjashëm me këtë.

Elon Musk planifikon që deri në vitin 2050 të dërgojë në planetin Mars ekspeditën e parë të banorëve nga Toka me kapsula të qelqit e që pastaj, nëse tregohet se ka sukses, ta bëjë kolonizimin e Marsit kurse Tokën ta lë si një pushimore ku banorët nga Marsi do të vinin në pushime apo në vizita të fundjavës.

 Për të krijuar kushtet për banim pati planifikuar që planetin Mars ta bombardojë me arsenalin bërthamorë mirëpo hoqi dorë për faktin se i tërë arsenali bërthamorë që është sot në planetin Tokë është i pamjaftueshëm për arritje të qëllimit . Për dikend kjo përpjekje e Elon  i ngjanë një çmendurie mirëpo është treguar se vetëm idetë e çmendura japin rezultate të mëdha.

 Po nuk do të thotë se ne shqiptarët nuk kemi ide, nëse nuk na çojnë drejt të së ardhmës atëherë, së paku na kthejnë nja 100 vjet prapa.

Dy rapsodë të folklorit politik, ditë më parë u takuan në Elbasan me ç’rast  “ vergllaten “ këngët e vjetra folklorike – patriotike me një rimiks nga mbledhjet paraprake të dy qeverive.

Këta janë Edi Rama, Atila i Shqipërisë dhe Albin Kurti, Xhengis Kani i Kosovës, tash në postet e kryeministrave të shteteve respektabile që kultivojnë miqësi të mirë dhe e zbatojnë parimin e mosndërhyrjes në punë të brendshme të këtyre shteteve që e flasin të njëjtën gjuhë, kanë histori të përbashkët, kulturë të njëjtë, përveç rasteve kur këtë ndërhyrje e bëjnë për interese personale apo politike por gjithnjë për të mirën e përgjithshme.

Në Elbasan, në mbledhjen e dy qeverive e që nga përmbajtja i paraprinë Festivalit  Folklorik të Gjirokatrës, u nënshkruan një kerr marëveshje, secila më e mirë se tjetra dhe secila me mundësi dështimi më të madhe se tjetra.

Ishte shumë inkurajuese Marrëveshja për linjën hekurudhore midis Durrësit dhe Prishtinë ndonëse nga pikëpamja logjistike Kosovës i shkakton shumë probleme për faktin se Kosova e ka portin në Shëngjin ku zbarkohen dhe shkarkohen dhjetra e qindra kontejnerë në ditë, me mallra nga e tërë bota e të cilat shpejt e shpejt, por me shumë efikasitet i përthithë tregu në Kosovës.

Kosova është kampion i Ballkanit e mbase edhe i Evropës për shrytëzimin aq të madh dhe aq efektiv të portit që e ka në Shëngjin. Pikërisht për këtë arsye, sigurisht për ta shkarkuar pak portin e Shëngjinit, të dy kryeminstrat e kanë parë të arsyeshme, mbase edhe të domosdoshme të ndërtojnë linjën hekurudhore Durrës – Prishtinë me synime që edhe Durrësi të bëhet port i Kosovës. Largpamës janë të dy kryeministrat , pa asnjë dyshim.

Vetëm figurativisht mund të krahasohet vija e Elion Musk e gjithësisë në relacionin Tokë – Mars me linjën hekurudhore Durrës – Tiranë.

Ajo që më bëri përshtypje të jashtëzakonshme e që më lë pa asnjë koment ishte zotimi i dy kryeministrave se në vitin 2022 do ta kemi Abetarën e Përbashkët.

E jashtëzakonshme, e pabesueshme dhe e mahnitshme  kur dihet në Kongresin e Manastirit, në vitin 1908 ishte hartuar Alfabeti i Parë i gjuhës shqipe, me shkronja dhe shenja të alfabetit, si të ishin në një shoqëri aksionare, 50 % në gjuhën shqipe e 50 % të tjera në gjuhët joshqipe.

Në këtë kontekst politikanët dhe intelektualët shqiptarë kanë folur, shkruar dhe vepruar, që nga viti 1908 e deri tash, prandaj “ madhështia “ e këtij propozimi është se, që nga viti 2022 do të pajisen me një Abetare të Përbashkët  prandaj, nëse i mësojnë të gjitha shkronjat do ta kenë mundësi të shkruajnë, mendojnë dhe veprojnë në gjuhën shqipe, në përputhje me Abetaren e Përbashkët.

Çfarë propozimi ky, së paku që mund të thuhet është se i ngjanë një ç’ekuilibrimi të natyres mendore.

Në kohën kur çdo gjë është apo po digjitalizohet dhe kur parashihet që shkollimi të vazhdojë në planetin Mars, të dilni me një propozim të tillë që i ngjanë luftës kundër analfabetizmit siç është puna e Abetares së Përbashkët është luarje k...sh me popullin ! Asgjë tjetër.

Politikanët tanë  po veprojnë me logjikën e Alfabetit të Manastirit por tash me një përqindje tjetër ; 80 % siç duan të huajt dhe 19.5 % sipas intereseve personale ndërsa për shkak të respektit të madh që e kanë për popullin, duke mos dashur ta ngarkojnë me shifra të larta, popullit ia kanë lënë fuqinë vendimmarrëse 0.5 %.

Në fund të fundit, nuk kanë çka të bëjnë politikanët tanë të mjerë, po jetojmë në kohën e inflacionit galopant njerëzorë, moral, kombëtar dhe politik !

Kur gjenerali përfundon në rakita – Rakitje: Gjeneralët e vërtetë, në paqe e sidomos në luftë nuk mashtrohen me shkëlqimin dhe numrin e  yjeve që i kanë të qepura në epoletat e uniformës që e bartin. Pamja e jashtme e shkëlqimit shndërrohet në ndryshk nëse nuk është në përputhje me përmbajtjen e brendshme.

Është shumë e qartë se titujt ushtarak fitohen më lehtë në kohë të luftës duke anashkaluar procedurat si shkollimi, profesionalizmi dhe afatet kohore kur arrihet deri te këto grada . Jo vetëm në Kosovë por në të gjitha vendet e botës.

Mirëpo pas përfundimit të luftës, nëse doni ta keni një ushtri profesionale atëherë titujt ushtarkë të fituar në luftë më shumë kanë peshë pezhorative apo gradime të nderit dhe përsëri  mbizotëron kriteri profesional . Nëse  doni ta keni një ushtri profesionale!

Në Kosovë ka shumë profesionistë ushtarakë, të rinjë që kanë mbaruar shkollimin ushtarakë në akademitë më të njohura të botës mirëpo në Kosovë janë penguar të përparojnë, kanë vendnumëruar pikërisht për shkak të profesionalizmit të tepërt.

Një gjeneral i vërtetë, Nderin e Gjeneralit e ka mbi të gjitha madje edhe mbi jetën. Një gjeneral i flakëruar me një shkëlqim të rremë nderin e vendosë në bisht të sorrës dhe nuk brengoset që, pas largimit të sorrës, sorra bëhet bartëse dhe pronare e nderit të rremë.

Në Kosovë ishte bërë një  luftë e jashtëzakonshme dhe e  lavdishme e së lavdishmes Ushtri Çlirimtare e Kosovës.

Luftë që organizuan dhe e filluan një grup idealistësh kombëtar, pjesa më e madhe e të cilëve kaluan në përjetësi, me idealin e panjollosur dhe të virgjër.

Në këtë luftë morën pjesë edhe një numër i profesionistëve ushtarakë të armatës nga ish – Jogosllavia. Ata që e bënë këtë luftë, pra, këta ushtarakë e që ishin të bindur dhe kombëtarisht të ndërtuar mirë, nuk dallonin asgjë nga idealistët që luftuan pa një përvojë ushtarake.

Ndërkaq, disa ushtarakë nga ish – armata e Jugosllavisë, bartës të gradave të larta, me frikën dhe kalkulimet e tyre, më shumë e penguan luftën se që e ndihmuan por kjo nuk iu pengojë që pas përfundimit të luftës në Kosovë t’i gëzojnë të gjitha privilegjet dhe nderet, në radhë të parë ato materiale sikur që u rehabilituan për gjëra që nuk do t’ua falnin as në ferr.

Në Gjykatën e Qarkut në Prishtinë, isha si monitorues kur nga gjykatësi shovinist serb Llazareviq gjykohej “ Grupi i Adem Jasharit, në mesin e të akuzuarve dhe të dënuarve ishin dhe Hashim Thaçi, Rrahman Rama dhe të tjerët ..”  më bëri përshtypje pikërisht rasti i Rrahman Ramës, duke mos e paramenduar që do të vinte dita e ta merrte një pozitë siç e kishte në TMK dhe FSK.

Çdo fillim e ka një përfundim dhe në jo pak raste përfundimi është në shpërputhje të madhe me fiilimin apo synimin . Ka më shumë se dy muaj që Vjosa Osmani, presidente e Kosovës  pati filluar shkarkimin e gjeneral Rrahman Ramës, me propozim të kryeministrit të Kosovës.

Ishte një notë e dërguar nga SHBA qeverisë së Kosovës për tejkalimin e shfrytëzimit të donacioneve ushtarake nga SHBA, nga FSK –ë, në kundërshtim të plotë me kushtet e marrëveshjes ku Ministri i Mbrojtjes, Armend Mehaj kërkon që Rrahman Rama t’ua ndërrojë “ ngjyrën e autoblindave “ në mënyrë që me ta të intervenohet në Veri të Kosovës.

Kjo kërkesë që konsiderohet si keqpërdorim i pozitës zyrtare, ushtrim ndikimi dhe falsifikim u refuzua nga gjenerali Rama e që u përdor si pretekst për shkarkim të gjeneralit, jo pse e ka shkelur ligjin por pse e ka mbrojtur ligjin.

Në një vend normal, ministri Mehaj nuk do të kishte kohë as t’i mbledhë gjësendet personale nga Zyra sepse shkarkimi i tij do të ishte i menjëhershëm sikur edhe thirrja në përgjegjësi penale.

Në anën tjetër presioni  për shkarkim  të  gjeneralit Rrahman Rama sa shkon e rritej  dhe kjo trysni bëri që gjenerali të hyjë në marrëveshje dhe të ofrojë dorëheqje duke përfunduar në Rakitje ( Kroaci ) në një post social e që nuk ka asgjë të përbashkët me punën që e ka bërë deri tani.

Pra, lëkura profesionale dhe uniforma e gjeneralit Rama tash e tutje do të kacavirret në rakitat e fshatit Rakitje.

Për lexuesit dua ta jap një sqarim se rakitat janë një llojë thuprash që rriten buzë lumenjve e që janë shumë fleksibile ( të lakueshme ). Më kujtohet se si fëmijë në Podujevë laheshim në lumin Llap, “ te rakitat e Vojës ..”, që shumë herë na ndiqte nga aty dhe, nëse na zinte i fshikullonte rakitat në b....t tona që bëheshin sikur të ishim ulur në hitha.

Një gjeneral i vërtetë asnjëherë nuk do të pranonte këtë dorëzim të formuluar si: “ një angazhim në një mision tjetër, me shumë rëndësi për rajonin ...përqeshje e paturpshme ...”

Rrahman Rama nuk ishte dorëhequr por ishte dorëzuar para një shkarkimi të mundshëm të një  komandanteje të përgjithshme të  “ Ushtrisë së Kosovës “, që po e konsiderojnë si vazhdimësi të UÇK-ës e që nuk është aspak e vërtetë dhe e cila ka lidhje me luftën e lavdishme të së lavdishmes Ushtri Çlirimtare e Kosovës për qa sa unë kam lidhje me kryengritjen e meksikanëve nën udhëheqje të Panço Vilas dhe Emiliano Zapatas . Sa poshtë ka rënë Kosova ! 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)