19 Tetor 2021

Eksploatimi i mbrojtur me ligj

Shkruar nga Lëvizja Vetëvendosje!

Cinizmi, në këtë rast në formën e mbulesës ndaj krimit, i Qeverisë së Kosovës nuk duket se ka të ndalur. Si krimi ashtu edhe cinizmi nxorën kokën rishtazi përmes projekt ligjit të punës. Se ky ligj i propozuar është vërtetë cinik. 

Cinizmi që e përcjell këtë ligj është mjaft i thjeshtë dhe i dukshëm. Quhet ligj pune, por në të vërtet, dënon punëtorin, duke e shpërblyer punëdhënësin. Organizimet sindikale të punëtorëve tash sa kohë kërkojnë ligj të punës, duke e shprehur këtë kërkesë përmes formave të ndryshme e deri te protestat. Dhe, në fund, Qeveria e Kosovës doli dhe tha - ja ku e keni ligjin. Por ky ligj është larg asaj çfarë kanë kërkuar dhe pritur punëtorët. Për shkak se ata kanë pritur një ligj i cili do t’ua përmirësojë kushtet e punës, ndërkohë që ligji ua degradon ato.

Ligji nuk e mbron punëtorin nga përjashtimi nga puna, që është një prej rëndësive bazë që ligji i punës duhet të ketë; nuk e cakton pagën minimale në Kosovë, duke ia hapur, kështu, rrugën uljes së vazhdueshme dhe të pandalshme të rrogave në vend; e mban në minimum pushimin e lehonisë (3+3 muaj) gjë që cenon të drejtën dhe mirëqenien e grave duke i vendosë ato padrejtësisht para alternativës - fëmijë apo karrierë, alternativë kjo më e dëmshmja për një shoqëri; nuk parasheh fond social e as fond të papunësisë, që do ta zbusnin sado pak varfërinë, etj. E vetmja gjë e mirë në këtë ligj është orari i punës që caktohet në 40 orë në javë, gjë që ka qenë e përcaktuar edhe më rregullore të UNMIK-ut, si dhe pagesat e obliguara për orë shtesë. 

Në deklarimet e tyre publike për ligjin, më të përafërt kanë qenë sindikatat dhe shoqatat e bizneseve, pra punëtorët dhe punëdhënësit, sesa ministri Ahmet Shala. Kjo është situatë absurde ku më të brengosur për të drejtat e punëtorëve janë punëdhënësit e ndërmarrjeve private sesa qeveria e shtetit. Kjo tregon se Ahmet Shala, jo që nuk ia mban anën intereave të popullit të Kosovës, por madje as prodhuesve të Kosovës. Ai madje edhe e ka deklaruar disa herë që ligji ka për synim interesin e investitorëve.

Por tash po del që, në fakt, me investitorë kjo qeveri nënkupton vetëm investitorët e jashtëm, madje vetëm ata me të cilët këta ministra kanë lidhje të ngushta. Se ligji i punës domosdoshmërisht nuk i largon investitorët e jashtëm, përveç atyre që e bazojnë përfitimin në eksploatim të egër. Se po të kishte qenë kështu, atëherë vendet skandinave, apo, ta zëmë, Franca, me ligjet e tyre progresive të punës nuk kishin tërhequr fare investitorë. Ose, të krahasohemi me rajonin: Kosova e ka rrogën më të ulët mesatare në rajon dhe po ashtu koston më të lirë të punës. Dhe prapë tërheqim më së paku investime. Një ligj i tillë i punës i shërben vetëm përfitimeve partikulare të një grupi interesash. Dhe, natyrisht, eksploatimit të shumicës.

Komiteti për ekonomi

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)