19 Qershor 2021

Arti pamor tërheqëse për turistët në Shqipëri

Shkruar nga Asllan Dibrani

Shqipëria  në  vitet e fundit është duke ecur  përpara në të gjitha fushat   ekonomike , shkencore,   tregtare , teknologjike   etj ,por një vend te veçantë   po e nxënë  duke  shënuar  hapa të rëndësishëm ne gadishullin ballkanik  në  turizëm.

Ulqini me një tradite turistike ma herët se në Shqipëri,  por  aktualisht  ka ngel në  hap me kohen, ndërsa  Shqipëria  ka demonstruar  drejt një  baza të shëndoshë,  ku në të njëjtën kohë nuk është  akoma  qe te  krijojmë ndonjë imazh të kënaqësisë. 

Më bëri  diçka tërheqëse   në   të gjithë territorin e Shqipërisë  për gjatë bregdetit  ,  por edhe në Ulqin  në të gjitha pikat turistike  ka filluar paraqitet edhe   filozofia e artit   pamor  si ne   pikture , drugdhendje   gurgdhendje   etj.

Pamje nga një  piktor  duke bëre portrete në  Ulqin  në bulevardin e shëtitores për buzë Kalasë  se mrekullueshme  me një arkitekturë  të bukur.

Po veçojmë  kësaj here    zhvillimin e artit   rrugor ne  pikat turistike, gjë qe  po e nxite atdhedashurinë  ndaj   vendit tonë të shtrenjtë edhe përmes   pasqyrimit të vlerave tona artistike si  nga   figurat tona kombëtare, në kulturë  art, pa e lënë anash edhe    arkitekturën e bukur ,  shume tërheqëse  në   Shqipëri.

Shqipëria  një vend   ballkanik   jo edhe i madh si shtetet   e disa  popujve në Evrope ,por në anën   e vlerave historike mund të krenohemi   dhe mund të  konkurrojmë në  gjirin e  popujve të mëdhenj   me një të kaluar shumë të pasur artistike  si në infrastrukturë , arkitekturë, punime arti , muzeume , amfiteatroetj. 

Pikat turistike të Shqipërisë në këto vite janë duke  krijuar një imazh shumë  pozitiv edhe nga turizmi i huaj.  Turizmin   në Shqipëri  po e begatohet    me  një jetë ma atraktive,  në bulevardet dhe pikat e shëtitoreve  pran   qendrave turistike   për gjate bregdetit  shqiptar  qe  shiten  punimet  artistike të punuara nga piktorë  të ndryshëm . 

Në mesin e këtyre  pikturave dominon  nacionalja  si  figurat e Skënderbeut , Adem Jashari, Nëna Terezë , heronjtë  të se kaluarës,  kulla,   peizazhe ,   kështjella të gjitha me vlera historike. Tek të gjitha këto të dhëna pasqyrojmë  dy elementë; pasioni për të bërë art dhe krijimi i mundësive ekonomike për familjen e tyre .

Në rrugët kryesore  në shëtitoret e mbrëmjes  vërejmë dhjetëra piktorë   qe bëjnë portrete   , dikush tatuazhin , dikush shet punimet  e artit nga atelietë e tyre, por edhe të tille qe aty për aty  realizojnë  portretimin e  psikologjisë  dhe karaktereve të njerëzve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Qershor 2021 - Pishina e Gërmisë hap dyert për sezonin veror 2021. (Gërmia, Prishtinë, ora 10:00)    

- Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) dhe forumZFD promovojnë librin “Përtej dhimbjes, drejt guximit: Rrëfime për traumën e dhunës seksuale në luftë”. (Biblioteka Kombëtare, ora 11:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës në të cilen do të shqyrtojë dhe miratojë rekomandimit për caktimin lartësisë së Shpenzimeve të Fushatës për zgjedhjet lokale 2021. (Selia e KQZ-së, ora 11:00)

- Kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku, bën homazhe te varri i veprimtares Nekibe Kelmendi, në 10 vjetorin e vdekjes. (Varri i Nekibe Kelmendi, ora 12:00)

- Komuna e Mitrovicës do të bejë përurimin e rrugës së asfaltuar në fshatin Kovaqicë të Shalës së Bajgores. (Fshati Kovaqicë, ora 14:00)