23 Tetor 2021

Aparati konceptual historik të zhvilluar nga themeluesit e socializmit shkencor

Shkruar nga Ali Hertica

Kjo është e nevojshme për dy arsye në radhë të parë, kjo pikëpamje e historisë ishte pjesë e bagazhit ideologjik të partive që apeluan për trashëgiminë intelektuale të Marksit dhe Engelsit; në këtë mënyrë funksionoi përmes debateve politiko-strategjike brenda lëvizjes të shekujve XIX dhe XX. Në radhë të dytë, historiografia shkencore në rrjedhën e shekullit të njëzetë u ndikua qartë nga kjo pikëpamje e historisë.

Pikëpamja e Marksit dhe Engelsit për historinë është quajtur 'materializëm historik'. Formulimet klasike të kësaj pikëpamjeje të historisë mund të gjenden në Marks dhe Engels 'Manifest der kommunistischen Partei (Londër 1848) dhe në parathënien e Marksit Zur Kritik der politischen Ökonomie (Berlin 1859).

Rastësisht, pasazhe të tjera të panumërta nga vepra e mbledhur e Marksit dhe Engelsit, e cila përfshin më shumë se dyzet vëllime vëllimore, janë gjithashtu të rëndësishme. Skica e dhënë këtu është pra e paplotë dhe mbivlerësuese.

Materializmi historik nënkupton që historia e zhvillimit të shoqërive njerëzore përcaktohet nga i ashtuquajturi themel, domethënë nga forcat prodhuese dhe marrëdhëniet e prodhimit.

Me 'forca prodhuese' kuptohet tërësia e kapaciteteve prodhuese, të burimeve natyrore dhe teknologjive, në dispozicion të një shoqërie.

Futja e bujqësisë, për shembull, shënoi një përparim të rëndësishëm në forcat prodhuese.

'Marrëdhëniet e prodhimit' janë kryesisht marrëdhëniet në të cilat njerëzit u qëndrojnë mjeteve të disponueshme të prodhimit (në shembullin e zgjedhur këtu, toka, mjetet bujqësore, kafshët drafte, etj.); kjo ka të bëjë me pyetjen se në çfarë mase ata kanë kontroll mbi (një pjesë) të atyre mjeteve të prodhimit.

Në shumicën e shoqërive, kontrolli mbi mjetet e prodhimit merr formën e pronësisë së mjeteve të prodhimit; marrëdhëniet e prodhimit janë marrëdhënie pasurore.

Në radhë të dytë, marrëdhëniet e ndërsjella shoqërore midis njerëzve në një shoqëri hyjnë në marrëdhëniet e prodhimit.

Në fakt, në bazë të asaj nëse anëtarët e një shoqërie kontrollojnë një pjesë të mjeteve të disponueshme të prodhimit apo jo, ata mund të ndahen në klasa; marrëdhëniet e prodhimit janë gjithmonë edhe marrëdhënie klasore.

Ata që kontrollojnë mjetet e disponueshme të prodhimit ("klasa sunduese [n]") janë në gjendje të përvetësojnë disa nga rezultatet e punës së atyre që preken më pak.

Të qëndroj me shembullin e zgjedhur: anëtarët e një shoqërie që kontrollojnë tokën bujqësore mund t'u imponojnë anëtarëve të tjerë të asaj shoqërie kushtet në të cilat ata fitojnë qasje në atë tokë - për shembull si qiramarrës.

Ajo që prodhojnë qiramarrësit e tillë më shumë sesa duhet për të mbajtur veten dhe familjet e tyre, i paguhet pronarit të tokës.

Në terminologjinë e Marksit, pronari i tokës përvetëson produktin e 'Mehrarbeit' të qiramarrësit.

Shfrytëzimi i punës është i barabartë me përvetësimin e të ardhurave të "Mehrarbeit" të prodhuesit direkt nga ai që kontrollon mjetet e prodhimit.

Marrëdhëniet thelbësore të klasave në një shoqëri janë marrëdhëniet e shfrytëzimit dhe kanë një karakter antagonist. Me fjalë të tjera, ato janë antagonizma klasore dhe ekziston lufta e klasave

Mënyrat e ndryshme të prodhimit mund të dallohen në bazë të fazës së zhvillimit të forcave prodhuese dhe karakterit të marrëdhënieve të prodhimit.

Përcaktimi i një "mënyre prodhimi" është kryesisht çështja se si organizohet përvetësimi i të ardhurave të "Mehrarbeit" në një shoqëri dhe, në lidhje të drejtpërdrejtë me të, cili është antagonizmi më i rëndësishëm i klasës në atë shoqëri. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Tetor 2021 - Shoqata për Teknologji të Informacionit dhe Komunikimit të Kosovës - STIKK organizon diten e dytë të edicionit te 10-të të festivalit të teknologjisë “KosICT”. (Ambientet e “ITP Park” në Prizren, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 11:00)

- Shfaqet video programi "Pranverë e përhershme, behar i vonuar" nga Protocinema në bashkëpunim me Fondacionin Lumbardhi. (Kino Lumbardhi, ora 12:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka, së bashku me ministrin e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku do të vizitojnë Kinemanë e parë të Prizrenit, ku ka filluar projekti i restaurimit të kësaj ndërtese. (Objekti i kinemasë së vjetër të Prizrenit në afërsi të zyreve të shoqatës Esnaf, ora 12:00)

- Mbahet dita e dytë e edicionit te tretë te festivalit Lahuta, Okarina Polifionia. (Ambientet e Qendrës për zhvillimin e kultures tradicionale në Prishtinë, Rruga Xheladin Hana nr. 98, ora 15:00)