07 Shkurt 2023

Prodhimi industrial në Gjermani tejkalon pritjet

Berlin, 8 dhjetor - Prodhimi industrial në Gjermani në tetor është rritur për 2,8 për qind në raport me një muaj më parë për shkak të efektit të prodhimit të mallrave kapitale, pavarësisht vështirësive në furnizimin e lëndëve të para dhe repromaterialeve për prodhim.

Enti Federal i Statistikave të Gjermanisë (Destatis) ka publikuar të dhëna provizore për prodhimin industrial për muajin tetor të këtij viti.

Sipas të dhënave të fundit, prodhimi industrial i rregulluar sezonalisht dhe kalendarik në tetor është rritur me 2,8 për qind krahasuar me muajin e kaluar, pavarësisht, siç thuhet, “mungesës së theksuar të materialeve për prodhim”.

Tregjet prisnin rritje të prodhimit industrial me 0,8 për qind.

Të dhënat tregojnë se prodhimi industrial, pa përfshirë energjinë dhe ndërtimin, u rrit me 3,2 për qind në tetor krahasuar me një muaj më parë.

Në të njëjtën periudhë, prodhimi i mallrave kapitale në kuadër të prodhimit industrial është rritur me 8,2 për qind, ndërsa prodhimi i repromaterialeve është ulur për 0,4 për qind.

Prodhimi industrial gjerman ra në mënyrë të papritur në shtator, pasi problemet me furnizimin me lëndë të para dhe produkte gjysmë të gatshme ndikuan në prodhimin në ekonominë më të madhe të Evropës.

Zyra Federale e Statistikave të Gjermanisë njoftoi në atë kohë se prodhimi industrial ra për 1,1 për qind në nivel mujor, pas rënies me 3,5 për qind në gusht.

Ulja në muajin shtator është shkaktuar nga rënia e prodhimit në sektorët e makinerive, pajisjeve elektrike dhe pajisjeve të përpunimit të të dhënave, njofton Ministria e Ekonomisë.

“Problemet e furnizimit me lëndë të parë dhe gjysmëfabrikate, të cilat po vazhdojnë prej kohësh, janë reflektuar në plan më të gjerë”, tha ministria.

Vitin e kaluar, ekonomia e Gjermanisë rezultoi më mirë se disa vende të tjera evropiane falë prodhimit, i cili ishte më pak i prekur gjatë pandemisë sesa sektori i shërbimeve

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)