17 Maj 2021

KPMM-ja paraqet planin e hartuar vjetor 2021 të punës

Prishtinë, 16 prill - Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM) si çdo vit, edhe këtë vit ka marr iniciativa për mbajtjen e takimeve rreth inspektimeve të përbashkëta ndërinstitucionale, për mundësin e zhvillimit të aksioneve të koordinuara ligjore.

Akterët e tjerë institucional pjesëmarrës ishin të nivelet komunale- inspektorati komunal, nivelet qendrore (Ministritë të cilat kanë të bëjnë me mbrojtjen e mjedisit dhe APK-së), Policia e Kosovës, Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) si dhe doganat e Kosovës.

Këto takime të cilat janë zhvilluar në të gjitha Stacionet Regjionale Policore të Kosovës dhe  janë mbajtur në një periudhë dy javore, përkatësisht nga data 30 mars deri më 15 prill 2021 duke i respektuar  masat mbrojtëse nga virusi Covid 19 sipas IKSHP-së.

Për shkak të rëndësisë së sektorit të minerar, që konsiderohet si njëri ndër shtyllat me të rëndësishme të ekonomisë së  vendit, dhe ndër  sektorët e tretë në Republikën e  Kosovës që sjellin të hyra të larta për ekonominë e vendit, është bërë praktikë vjetore e këtij organizmi nga KPPM-ja.

Nga praktika e gjithmbarshme në vendet në zhvillim, sektori i minierave fillon të avancohet me të madhe si rezultat i kërkesave të mëdha të tregut për furnizim me agregate të ndryshme të cilat janë domosdoshmëri për tregun. Kjo nevojë ka sjell një evoluim të madh në  zhvillimin e këtij sektori.

Kërkesa të tilla ka nxitur shumë keqbërës që të operojnë në  mënyrë të jashtëligjshëm i cili shfrytëzim pa kriter përveç humbjeve në inkasim të rentës minerare dhe zhvillimit të ekonomisë jo formale ka sjell edhe pasojat tjera mjedisore të cilat po shkaktohet edhe sot e kësaj dite.

Aktiviteti i operatorëve ilegal – të jashtëligjshëm ka nxitur pakënaqësi tek ndërmarrjet  e  licencuara sepse nuk ju është  ndalur konkurrenca nga operatorët e jashtëligjshëm e cila ka ndikuar direkt në afarizmin e tyre .

Bashkëpunimi reciprok institucional i bashkërenduar me të gjithë akterët tjerë institucional do ta mobilizoj të gjithë mekanizmin shtetëror për të parandaluar aktivitetet ilegale - jashtëligjshme.

KPMM-ja ka  paraqitur planin e hartuar vjetor 2021 të punës, i cili ka dal si rezultat i punës ekipore ndërinstitucionale i praktikuar nga “Udhëzuesi i miradministrimit të aktiviteteve minerare dhe mjedisore”, udhëzues i hartuar në vitin 2019 si dokument i harmonizuar dhe i unifikuar i cili obligon të gjitha institucionet qendrore dhe lokale për parandalimin e ndotjes ambientale i cili edhe lidhet direkt me shfrytëzimin e burimeve natyrore (resursin mineral) të jashtëligjshëm dhe të pa tatimuar.

Në vazhdën e komunikimit direkt dhe të bashkëpunimit ndërinstitucional efektet për parandalimin e aktiviteteve të tilla të jashtëligjshme minerare janë dhënë dhe atë  pas hyrjes në  fuqi të këtij udhëzuesi por jo edhe mjaftueshëm . Për  këtë qëllim për çdo vit KPMM merr iniciativa dhe aksione të koordinuara ligjore dhe bashkëpunuese me akterët tjerë institucional duke përfshirë: nivelet komunale- inspektoratin komunal, nivelet qendrore.

Ministritë të cilat kanë të bëjnë me mbrojtjen e mjedisit dhe APK-së, policia e Kosovës, administrata tatimore e Kosovës (ATK) dhe doganat e Kosovës.

KPMM, jashtë grupit dhe trupit punues ndërinstitucional do veproj dhe inspektoj në përputhje me Ligjin e  Minierave dhe Mineraleve por se do të kërkohet edhe bashkërendimi institucional duke përfshirë të gjithë akterët e këtij plani.

Ndër objektivat  e  cekura për inspektimit të operatorëve ilegal kanë qenë:
Operimet ilegale në nxjerrjen e rërës dhe zhavorrit në lumenj;
Operimet ilegale për shfrytëzimin e gurit gjysmë të fortë.
Parandalimi i dëmtimit  të buxhetit të Kosovës nga mos arkëtimi i tatimeve.
Eleminimin e konkurrencës se lirë;
Parandalimi i shkaktarëve ndotës mjedisor;
Ri-kultivimi për mbylljen e hapësirës së shfrytëzuar;
Parandalimin e Operimeve ilegale në nxjerrjen e thëngjillit;
Parandalimin e përpunimit ilegal te produkteve të-asfaltit (Bazave të asfaltit).

Në këto takime ndërinstitucional, të gjithë akterët pjesëmarrës ishin të gatshëm që rreth diskutimit të këtyre objektivave  të paraqitura nga KPMM-ja, do të merren masat e nevojshme  për parandalimin e operimeve ilegale si dhe mundësin e zhvillimit të aksioneve të koordinuara ligjore.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 Maj 2021

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizojnë javën e gjashtë Globale e Sigurisë Rrugore. (Pallati i Rinisë dhe Sporteve, para New Born, ora 10:00)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehures Dragana Janiçeviç për Kultivimi i bimës së hashashit, shkurres së kokainës ose bimëve të kanabisit. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 10:00)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë të jashtëzakonshme në të cilën do të diskutohet prezantimi i Programit të Qeverisë së Republikës së Kosovës për vitet 2021-2025. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka do të vizitojë Shërbimin e Urgjencës, i cili është furnizuar me dy autoambulanca të reja. (Shërbimi i Urgjencës në Prizren, ora 10:30)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehurit Visar Krasniqi për Keqpërdorimi dhe mashtrimi ne prokurorimin publik. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 11:00)

- Rrjeti i OJQ-ve Avonet mban konferencë për media në të cilën do të prezantoj projektin “Hapësirat e gjelbëra dhe shtatorja e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës Joe Biden”. (Objekti e Galerisë, ish-objekti i TMK-së, rruga “Ramadan Rexhepi” Ferizaj, ora 11:00)  

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj organizon aktivitetin 3 ditor “Open Doors”, për të rinjtë e Kosovës dhe më gjerë, të cilët ende nuk kanë bërë zgjedhjen e profesionit të tyre. (Objekti i Universitetit, ora 11:00)

- Organizata Kosovo Center for Peace mban konferencë për medie në lidhje me raportin e Departamentit Amerikan. (Xhamia “Bedri Kamberi” në Prishtinë, ora 11:00)

- Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist do të mbajë protestë kundrejt neglizhimit të sigurisë së vajzave dhe mungesën e politikave të mirëfillta të edukimit, të cilat janë duke e mirëmbajtur patriarkalitetin i cili po rezulton të jetë i dhunshëm për vajzat brenda dhe jashtë institucioneve shkollore. (Pranë Ministrisë së Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, ora 12:00)

- BIRN dhe Internews Kosova mbajn konferencë në të cilën do të prezantohet Raporti “Përkëdhelja e korrupsionit” i cili ka në fokus analizimin e politikës ndëshkimore në rastet e korrupsionit të shqiptuara nga gjykatat e Kosovës gjatë vitit 2020 dhe gjithashtu analizimin e përformancës së gjyqësorit në trajtimin rasteve të korrupsionit. (Pallati i Drejtësisë, Objekti A, Salla e Konferencave, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën do të shqyrtohet kërkesa për interpelancë me ministrin e Ministrisë së Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati në lidhje me “Uljen e shtesave të pensionistëve, stafit shëndetësor dhe institucioneve të sigurisë”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 13:00)

- Nën organizimin e Drejtorisë së Administratës, do të mbahet dëgjimi publik për “Draft-Rregulloren për Organizimin dhe Bashkëpunimin e Komunës me fshatrat, Vendbanimet dhe Lagjet Urbane në territorin e Komunës së Prizrenit”. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Shtëpi të Bardhë, ora 13:00)  

 

- Drejtori I Përgjithshëm mbajn një Konferencë për shtyp. (Drejtoria e Doganës, Prishtinë, ora 18:00)