05 Korrik 2022

Inflacioni i madh dëmton sektorin e Ndërtimtarisë në Kosovë

Prishtinë, 30 mars - Aleanca Kosovare e Bizneseve- sektori i  ndërtuesve dhe prodhuesve të materialit ndërtimor  sot ka mbajtur  konferencën për media me temë: Pengesat dhe Sfidat e sektorit të ndërtimtarisë në Kosovë. Ne këtë konferencë të pranishëm ishin disa përfaqësues te sektorit të ndërtuesve dhe prodhuesve të materialit ndërtimor.

Brahim Selimaj, Kryetar i sektorit të ndërtuesve dhe prodhuesve të materialit ndërtimor pranë AKB-së  tha se pranvera e vitit 2020  solli  pandeminë COVID-19, e cila shënoi një epokë dhe sfidë të re edhe për Kosovën dhe institucionet e saja në të gjitha drejtimet.

Ndikimi i Pandemisë ishte jashtëzakonisht i madh në përmbushjen e detyrimeve kontraktuale në projektet kapitale.

Ne si shoqate e ndërtuesve dhe prodhuesve  te materialit ndërtimor te këtij dikasteri  kemi shumë vështirësi në furnizime me material, ekzekutime te punimeve mungese te fuqisë punëtore  për realizimin e punimeve të parapara për kontratat e nënshkruara paraprake.

Bazuar në kontratat e përgjithshme te ndërtuesve te Kosovës ne baze te NENIT 18 pika B për shkak të Forcës Madhore kërkohet zgjatje e afatit të punimeve si dhe rishikim i çmimeve për shkak të inflacionit që ka ndodh muajve të fundit dhe që është e papërballueshme për Kompanitë si kontraktues te Punimeve në ekzekutimin e punimeve të ulëta dhe te larta .

Në kontratë është precizuar se forcë madhore është Pandemia dhe si e tillë sipas shpjegimit të Nenit 38 pika 1 cituar me poshtë mund të thuhet se kjo Pandemi dhe situata e krijuar për shkake te sigurisë dhe sidomos lufta ne Ukraine ka një çrregullim te tregjeve globale ne përgjithësi, andaj kemi te bëjmë me një rritje enorme te te gjitha produkteve baze qe varirojn nga 40 deri ne 100% te ngritjes se çmimeve. Mu për këtë kërkojmë nga Qeveria e Republikës së Kosovës që ne baze te ligjit te marrëdhënieve detyrimore ne baze te Nenit 651 ku parasheh ngritjen e çmimeve te materialit ndërtimor me tepër se 2% atëherë investitori obligohet që te pranoj këtë ndryshim për te gjithë punëkryesit përndryshe te gjitha kompanitë tenderuese do te falimentojnë. Nëse behet injorimi nga Qeveria-lidhëse nga investitorët do te ketë ndërprerje te punëve te mëtutjeshme . 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 korrik 2022

- Mbahet takimi në mes të delegacionit Amerikan të MCC-së dhe atij të Republikës së Kosovës në lidhje me programin Kompakt të MCC-së. (Ndërtesa e Qeverisë, Salla - P38, ora 9:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton propozim-amendamentet për Projektligjin për Komisionerin Parlamentar për Forcën e Sigurisë së Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca mban konferencë për media me rastin e përfundimit të sezonit auditues 2021/22 dhe procesit të publikimit të 121 raporteve të auditimit. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, Lagjja Arbëria, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton raportin vjetor të Autoritetit të Konkurrencës së Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Rektori i Universiteti të Prishtinës Naser Sahiti dhe U.D Sekretari i Përgjithshëm, Besfort Krasniqi raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e Auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Universitetit të Prishtinës, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga monitorimi i punës së Kuvendit për gjashtë muajt e parë të sesionit pranveror me fokus në çështjen e mungesës së kuorumit dhe shqyrtimit të projektligjeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 11:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë do të lansoj edicion e 22-të të Përmbledhjes Pulsi Publik. (Salla e konferencave të UNDP-së, ora 11:00)

- UBT nënshkruan dy marrëveshje shumë të rëndësishme me dy universitete nga shteti i Iowa-s, me University of Northern Iowa dhe University of Iowa. (Kampusi i UBT-së, Lipjan, tek QMI, ora 12:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione prezanton draftligjin për Mbrojtje nga Dhuna në Familje dhe Dhuna në Baza Gjinore, nga eksperti Hilmi Jasahri, i angazhuar nga UN Women. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës njoftohet rreth ndërrimit të anëtares së PDK-së Eliza Hoxha me deputetin Abelard Tahiri si dhe diskuton rreth emrave të ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin japonez, Akira Mizutani. (Kabineti i kryetarit, 13:30 - mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)