05 Shkurt 2023

AKP publikon studimin zhvillimor biznesor te Minierës së Goleshit

Prishtinë, 31 janar - Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka njoftuar se ka publikuar projektin “Zhvillimi Biznesor i Minierës së Goleshit".

Projekti është financuar nga Ministria Federale Gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ), pas bashkëpunimit shumëvjeçar mes AKP-së dhe institucioneve gjermane, përmes Njësisë së Trepçës në AKP.

Punimet studimore të projektit janë realizuar nga ekspert të kompanive “Inros Lackner” dhe “EC Terra”, kurse kanë filluar në tetor 2018 dhe kanë përfunduar në dhjetor 2019.

Duke trajtuar MIM Goleshin si aset strategjik, AKP ka kërkuar studim për konfirmim të opinionit nëse kjo ish ndërmarrje shoqërore ka potencial zhvillimor me mundësi të krijimit të vendeve të punës dhe të hyrave, studim ky - nga ekspertë me përvojë dhe kredibilitet ndërkombëtar, i cili do të shqyrtoj mundësitë për një projekt profitabil, social, dhe mjedisor.

Pas përfundimit të projektit, Agjencia ka përfituar të dhëna të reja për mundësitë e shtimit të vlerës të MIM Goleshit, dhe vlerëson se këto të dhëna duhet t’i bëjë të qasshme edhe për publikun. Për këtë qëllim ka vendosur të publikoj versionin origjinal të këtij studimi në web faqen e AKP: www.pak-ks.org, në mënyrë që të shpalosë mundësitë si për institucionet  vendore, ashtu edhe për investitorët e interesuar, duke prezantuar mundësitë që ofron Goleshi dhe duke veçuar mundësinë relativisht të shpejtë për kthim të investimeve.

Në nëntor 2019, Agjencia ka prezantuar MIM Goleshin në Konferencën “Mines & Money” në Londër, dhe me këtë rast interesi i investitorëve për Golesh ka qenë i konsiderueshëm.

Agjencia ofron këtë studim për Institucionet e Republikës së Kosovës dhe investitorët e interesuar që kanë kapacitet për implementim të projektit në përputhshmëri me raportin e publikuar, për ta shfrytëzuar atë si pikënisje për inicim të bashkëpunimit të mëtutjeshëm.

Meqë studimi është përpiluar në gjuhën angleze, dhe përmban terme strikte teknike, që  mund të humbin kuptimin gjatë përkthimit, studimi publikohet në versionin origjinal të tij.

Agjencia ka falënderuar Qeverinë Gjermane për ndihmën dhe financimin e shumë projekteve madhore në të kaluarën, si dhe ndihmat e shumta në shkëmbimin e përvojave, dhe dhënies së këshillave të çmueshme dhe praktike nga Qeveria Gjermane.

Agjencia, gjithashtu ka falënderuar edhe Ambasadën Gjermane në Kosovë për përkrahjen e pa rezervë në kërkesat e Agjencisë për projekte zhvillimore, si dhe partnerin implementues të Projektit të fundit Studimor - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ GmbH (Agjencia Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar), për punën profesionale dhe të palodhshme. Gjithashtu falënderojmë stafin e Goleshit për ndihmën dhe përkrahjen.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)