25 Tetor 2021

Transiti i gazit rus përmes Ukrainës ulet me 10 për qind

Moskë, 17 maj - Transiti i gazit rus përmes Ukrainës për periudhën janar-prill 2021, ka qenë 14.1 miliardë metra kub, që është për 10% më pak, se ne të njëjtën periudhe të vitit 2020.

Kapacitetet për transitin e gazit rusë përmes Ukrainës janë shumë herë më të mëdha sesa sasia që tani transportohet.

Ukraina dhe Rusia ne të kaluarën kishin pasur mospajtime për rentën dhe mënyrën e transitit të gazit rusë.

Për këtë qellim në vitin 2019 ishte arritur marrëveshje në mes të Naftogazit Ukrainas dhe Gazpromit Rus.

Marrëveshja ishte bërë për periudhën pesë vjeçare dhe parasheh sasinë dhe rentën për kalimin transit.

Arsyeja e zvogëlimit të transitit të gazit rus përmes Ukrainës, për shtetet e Evropës perëndimore është rënia e kërkesës për gazin rusë.

Viteve të fundit vërehet rënie konstante e kërkesës për gazin rusë, që thuhet se është si pasoj e rritjes së sasisë të gazit të lëngët me të cilin ka filluar të furnizohet Evropa, si dhe lëshimi së fundi i Gazsjellësit "Trans Adriatic Pipeline" (TAP), gazsjellës që kalon përmes Shqipërisë, e që furnizon shtetet e Evropës perëndimore me gaz nga Azerbajxhani.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Tetor 2021

- Komisioni i Pavarur i Mediave në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë të UP-së, me rastin fillimit të javës globale për edukimin mbi median dhe informacionin, organizojnë tryezë diskutimi me temën: “Edukimi Medial - Përmbajtjet e papërshtatshme për fëmijë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi do të mbahet “Java për të Drejtat e Viktimave të Krimit”, me moton “Së bashku në mbrojtje të viktimave të krimit”. (Hotelin Emerald, ora 10:00)

- GLPS mban tryezë diskutimit me temë “Meritokracia në shërbimin e jashtëm të Kosovës: një sërë rekomandimesh që duhet marrë parasysh”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Punëtorët e Lotarisë së  Kosovës mbajnë protestë në të cilën do të kërkohet miratimi i ligjit për Lotarinë e Kosovës. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 11:00)

- Mbahet konferencë për media lidhur me Festivalin e 12 -të i Filmit të Shkurtër Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata, ora 12:45)

- Oda e Hotelerisë dhe Turizmit të Kosovës  do të mbajnë tubim për të diskutuar masat e reja. (Golden Imperial, ora 19:00)