25 Tetor 2021

Salduesit pajisen me certifikatë të njohur ndërkombëtarisht

Prishtinë, 31 mars - Pjesëmarrësit që trajnohen për saldim në Qendrën e Trajnimit të KEK-ut do t’u lëshohet certifikata e njohur ndërkombëtarisht. Hapi i parë është hedhur të mërkurën, me 31.03.2010 pasi është bërë nënshkrimi i marrëveshjes se bashkëpunimit ne mes te KEK-ut dhe Programit për Ndërmarrje Private në Kosovë (KPEP) i mbështetur nga USAID-i. Kontrata është nënshkruar nga z. Arben Gjukaj, Drejtor Menaxhues i KEK-ut dhe nga dhe David Cowles, Drejtor i KPEP.

“Qëllimi i marrëveshjes së sotme është zotimi i përbashkët me qëllim të Akreditimit ndërkombëtar të Qendrës se Trajnimit në KEK sh.a në lëmin e teknologjisë së saldimit”, tha Gjukaj.

“KEK-u është i interesuar që të krijojë një Qendër të njohur ndërkombëtarisht në lëmin e saldimit me qëllim të trajnimit dhe çertifikimit të salduesve. Akreditimi i Qendrës se trajnimit është me rendësi te veçantë për KEK–un për ngritjen e kapaciteteve njerëzore si brenda ashtu edhe jashtë kompanisë”, shtoi Gjukaj.

Projekti i KPEP ka shprehur gatishmërinë qe ta mbështes Akreditimin ndërkombëtar te Qendrës se trajnimit në KEK, me qëllim të rritjes së aftësive konkurruese të punësimit dhe fuqisë punëtore për të përmirësuar cilësinë e strukturës punuese në Kosovë.

“Një nga objektivat e ndihmës së KPEP është edhe mbështetja e zhvillimit të forcës punëtore. Papunësia është sfidë serioze në Kosovë, kur dihet se 43.6 për qind e forcës punëtore janë të papunë, ndërsa 55 për qind e tyre nuk kanë shkollim të mesëm dhe 81.7 e të papunëve nuk kanë përvojë pune për një punësim të qëndrushëm”, tha z. Cowles.

“Jam i gëzuar që jam këtu sot për të nënshkruar marrëveshjen me KEK-un për të mbështetur e qendrës së trajnimit të saldimit me akreditim ndërkombëtar. Pjesëmarrësve të programit të trajnimit do t’u lëshohet certifikata e njohur ndërkombëtarisht, sikurse do të përfitojnë aftësi që janë shumë të kërkuara në ekonomi”, shtoi Cowles.

Që të përmbushet ky vizion, përveç aplikimit për akreditim ndërkombëtar, KEK-u është në finalizim të dokumentacionit që të aplikoj për Licencim në MASHT për ofrimin e kualifikimeve profesionale në nivelin e tretë sipas ISCED (International Standard of Qualification in Education) përmes Qendrës së Trajnimit.

Qendra e Trajnimit të KEK sh.a. ka filluar punën me 26 korrik 2004 me financim nga burimet vetanake të KEK-ut dhe Agjensioni Evropian për Rindërtim.

Qendra e Trajnimit ofron shërbim për të gjitha subjektet e KEK-ut, por sipas nevojës edhe më gjerë. Qendra e Trajnimit veprimtarinë e vet e orienton në tri shtylla: program trajnimi fillestar (ofrimi i kualifikimeve/rikualifikimeve profesionale), program trajnimi dhe zhvillim për të diplomuarit e rinj nga Universitetet dhe programe të trajnimeve të avancuara.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2021

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton në parim Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-089 për deminimin Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Lëvizja Studentore për Barazi Studim Kritikë Veprim, mban aksion simbolik. (Para Fakultetit Ekonomik, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton propozim-vendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Këshillit Kombëtar të Shkencës dhe formon grupin punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Bëhet lasnimi i projektit “Përfshirja e grave në tryezën negociuese në Kosovë”, mbështetur nga Bashkimi Evropian. (Shtëpia e Evropës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton vendimin e Qeverisë për aprovimin e rekomandimit të Komisionit Ndërministror për Investime Strategjike për dhënien e statusit Investitor Strategjik për subjektin investues “Kosmonte Foods”, formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Trepçën, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet simpoziumi shkencor “Muhaxhirët nëpër vite 1877/78 – 2021”. (Instituti Albanologjik, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve të artit pamor për vitin 2020. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, ora 13:00)

- Fondacioni Jahjaga organizon lansimin e edicionit të tretë të Revistës ZA që prodhohet nga fondacioni me përkrahjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë përmes Planit të Tretë Kombëtar të Italisë për Gra, Paqe dhe Siguri. (Libraria Dukagjini në Sheshin “Nënë Tereza”, ora 18:00)