09 Dhjetor 2021

Ministrja Pula kërkon shpejtimin tenderit TC “Kosova e Re”

Prishtinë, 19 korrik - Komiteti Drejtues i Projektit të Termocentralit “Kosova e Re” ka mbajtur sot takimin e radhës ku diskutoi për hapat e shpejta që duhet të ndërmerren për finalizimin e përgatitjeve për pakon tenderuese për këtë projekt.

Ministrja e Energjisë dhe Minierave Justina Shiroka-Pula, në cilësinë e kreut të KD-së ka njoftuar anëtarët e Komitetit Drejtues mbi punën intensive të javëve të fundit për të tejkaluar rezervat e Komisionit Evropian mbi Konceptin e Modelit të Rishikuar të Tregut të Energjisë Elektrike të ofruar nga Këshilltarët ndërkombëtarë të financuar nga Banka Botërore dhe USAID-i.

Për këtë çështje Ministrja Pula dhe përfaqësues të institucioneve të tjera relevante janë takuar disa herë me përfaqësuesit e Komisionit Evropian.

Ministrja ka kërkuar edhe një herë nga Këshilltarët e Transaksionit të jenë të vëmendshëm ndaj obligimeve që ka Kosova në rrugën e integrimit Evropian, obligime që lidhen me domosdoshmërinë e zbatimit të Acquis të BE-së për energjinë, mjedisin dhe konkurrencën. 

“Këshilltarët e transaksionit duhet të kenë parasysh kërkesat e Programit të Qeverisë dhe Strategjisë së Energjisë 2009-2018, të dyja këto dokumente të rëndësishme të miratuara nga Kuvendi i Republikës së Kosovës”, ka thënë Ministrja Pula.

Ministrja dhe të gjithë anëtarët e Komitetit Drejtues theksuan synimin e këtij Komiteti për të finalizuar draftin e Kërkesës për Propozime deri në fund të muajit korrik 2010. Ky draft do t’i paraqitet më pas Qeverisë për miratim dhe do t’i dërgohet në fillim të muajit gusht katër konsorciumeve të shortlistuara për projektin “Kosova e Re”.

Komiteti Drejtues i TC Kosova e Re në këtë takim ka diskutuar edhe çështjet lidhur me:

·    Vlerësimin e TC Kosova B dhe mënyrën e identifikimit të masës së aksioneve të Kosovës në TC Kosova e Re si rezultat i përfshirjes e TC Kosova B në TC Kosova e Re,

·    Vlerësimin e aseteve të mihjes së Re të Sibovcit dhe pjesëmarrjen sa më të madhe të Kosovës në partneritetin publik privat për zhvillimin e mëtejshëm të kësaj mihjeje,

·    Kërkesën për miratimin në Qeveri të konceptit të ndryshuar të modelit të tregut të energjisë elektrike pas vërejtjeve të Komisionit Evropian dhe vazhdimin menjëherë të punës për disajnimin e plotë të modelit të këtij tregu në përputhje edhe me kërkesat e Traktatit për Komunitetin e Energjisë, dhe

·    Kërkesën për përfshirjen në Projektin “Kosova e Re” të prodhimit të kombinuar të energjisë për të mundësuar lidhjen e Ngrohtores së Prishtinës me TC Kosova B dhe Termocentralin e Ri.

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)