09 Dhjetor 2021

KEK fton konsumatorët t’i shpërfillin operatorët ilegal serb

Prishtinë, 20 korrik - Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) ka bërë të ditur së është i vetëdijshëm se dy entitete të pa licencuara, që nuk janë kompani të regjistruara në Kosovë, përkatësisht ‘Elektrokosmet’ dhe ‘Elektroprivreda Serbije (EPS)’vazhdojnë të operojnë ilegalisht në pjesën veriore të Lumit Ibër.

Provat e mbledhura nga KEK-u tregojnë qartë se Elektrokosmet dhe EPS, me mbështetje nga Elektromreža Serbije (EMS), së bashku janë duke kryer aktivitetet e një operatori të sistemit të shpërndarjes së energjisë dhe të furnizuesit të energjisë në këtë pjesë pa ndonjë bazë apo autorizim ligjor.

Sipas kornizës ligjore dhe rregullative të vendosur në vitin 2004, KEK-u është i vetmi operator i licencuar i sistemit të shpërndarjes dhe furnizues publik për të gjithë territorin e Kosovës. Asnjë entitet tjetër nuk është licencuar të kryej ndonjërin prej këtyre aktiviteteve. Në përputhje me këtë, nga shfrytëzuesit e energjisë elektrike në Kosovë nuk duhet të bëhet asnjë pagesë tek Elektrokosmet-i apo EPS-i, konsumatorët duhet të shpërfillin faturat e pranuara nga këto entitete, dhe çfarëdo fature të pranuar në të ardhmen nga Elektrokosmet/EPS.

Përderisa të gjithë mbështesin nevojën që konsumatorët të paguajnë për energjinë elektrike me të cilën furnizohen, e gjithë energjia elektrike e furnizuar në veri të lumit Ibër që nga nëntori i vitit të kaluar është energji e KEK-ut. Prandaj , e vetmja kompani ndaj të cilës konsumatorët kanë obligim për t’ia paguar shërbimet është KEK-u -ose agjentët e tij të autorizuar, pasi konsumatorët të jenë regjistruar.

Nëse ndonjë konsumator në veri të lumit Ibër është shkyçur për mos-pagesë të energjisë elektrike nga operatorët e lartpërmendur të palicencuar, ata duhet të kontaktojë menjëherë autoritetet e zbatimit të ligjit për të raportuar këtë akt të paligjshëm dhe të aranzhojnë rikyçjen.

Kjo është një çështje e sundimit të ligjit, dhe KEK-u pret që të gjitha organet për zbatimin e ligjit në Kosovë të marrin veprimet e duhura për të siguruar mbarëvajtjen e sundimit të ligjit.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)