25 Tetor 2021

BE mbështet Kosovën drejt furnizimit me energji të pastër

Prishtinë, 22 prill - Projekti i financuar nga BE-ja e mbështet ndërmarrjen e ngrohjes qendrore të Prishtinës, Termokosin, në zgjerimin dhe rehabilitimin e rrjetit të saj të shpërndarjes së energjisë.

Ceremonia e përmbylljes së projektit të financuar nga BE-ja, "Rehabilitimi i rrjetit të Ngrohjes Qendrore në Prishtinë”, u mbajt sot, për ta shënuar përfundimin e punimeve dhe për t'i prezantuar të arriturat e projektit.

Ngjarja u mbajt në ndërtesën e Filharmonisë të Kosovës, që është njëri nga shumë përfituesit që janë lidhur me rrjetin e ngrohjes qendrore gjatë sezonit të fundit të ngrohjes.

Gjatë fjalimit të tij, ambasadori Tomáš Szunyog e theksoi rëndësinë e këtij projekti për përmirësimin e furnizimit me ngrohje për qytetarët e Prishtinës.

“Modernizimi i sistemeve të ngrohjes të Termokosit dhe zëvendësimi i djegies së qymyrit dhe drurit i kontribuojnë në masë të konsiderueshme përmirësimit të kushteve të jetesës për qytetarët e Prishtinës dhe kanë ndikim të madh në mjedis".

Ambasadori Szunyog po ashtu potencoi se BE-ja do ta vazhdojë angazhimin e saj duke u përqendruar në një furnizim më të pastër dhe më të besueshëm me energji në Kosovë përmes projekteve të tjera.

Vlera e përgjithshme e projektit "Rehabilitimi i Rrjetit të Ngrohjes Qendrore në Prishtinë" është 6 milion euro dhe zbatohet në kuadër të programit vjetor IPA 2015. Rezultatet kryesore të projektit janë këto:   

Projektimi dhe rehabilitimi i 104 nënstacioneve ekzistuese që përfshin zëvendësimin e nënstacioneve të vjetra të ngrohjes me nënstacione të reja të paramontuara me performancë të lartë të efiçiencës së energjisë;

Zëvendësimi i rreth 6 km tubacioneve të vjetra me gypa të rinj të paraizoluar dhe zgjerimi i rrjetit me rreth 9 km tubacione të reja, 15 km tubacione në total;

Zgjerimi i rrjetit me 70 nënstacione për klientët e rinj – mbi 10,000 qytetarë.

Klientët e rinj të lidhur me Termokos janë klientët rezidencialë në lagjet Kalabria, Mati, periferia e Bregut të Diellit, pastaj ndërtesat publike siç janë çerdhet e fëmijëve, shkollat, Teatri Kombëtar dhe Filarmonia e Kosovës, Fakulteti i Arkitekturës, ndërtesat shëndetësore, etj.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2021

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton në parim Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-089 për deminimin Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Lëvizja Studentore për Barazi Studim Kritikë Veprim, mban aksion simbolik. (Para Fakultetit Ekonomik, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton propozim-vendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Këshillit Kombëtar të Shkencës dhe formon grupin punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Bëhet lasnimi i projektit “Përfshirja e grave në tryezën negociuese në Kosovë”, mbështetur nga Bashkimi Evropian. (Shtëpia e Evropës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton vendimin e Qeverisë për aprovimin e rekomandimit të Komisionit Ndërministror për Investime Strategjike për dhënien e statusit Investitor Strategjik për subjektin investues “Kosmonte Foods”, formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Trepçën, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet simpoziumi shkencor “Muhaxhirët nëpër vite 1877/78 – 2021”. (Instituti Albanologjik, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve të artit pamor për vitin 2020. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, ora 13:00)

- Fondacioni Jahjaga organizon lansimin e edicionit të tretë të Revistës ZA që prodhohet nga fondacioni me përkrahjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë përmes Planit të Tretë Kombëtar të Italisë për Gra, Paqe dhe Siguri. (Libraria Dukagjini në Sheshin “Nënë Tereza”, ora 18:00)