25 Tetor 2021

Banka Evropiane e Investimeve nënshkruan marrëveshje me "Hydrogen Europe"

Bruksel, 30 korrik - Banka Evropiane e Investimeve (EIB) do të sigurojë mbështetje financiare këshillimore për projektet e hidrogjenit të prezantuara nga "Hydrogen Europe".

EIB njoftoi se "Hydrogen Europe", një shoqatë ombrellë që përfaqëson industrinë evropiane, kërkimin shkencor dhe shoqatat shtetërore dhe rajonale në sektorin e hidrogjenit dhe celulave të karburantit, nënshkroi një marrëveshje për bashkëpunim mbi iniciativat e zhvillimit të tregut dhe shtrirjen e përbashkët të tregut.

Marrëveshja në fund do të ndihmojë në zhvillimin e produkteve të dedikuara të financimit të EIB-t për hidrogjenin e gjelbër për të arritur një ekonomi neutrale ndaj karbonit të BE-së deri në 2050.

"Pjesa aktuale e hidrogjenit në burimet energjetike të Evropës është më pak se 2 për qind, por mund të rritet në 14 për qind deri në mesin e shekullit", tha deklarata, duke shtuar se investimi total në hidrogjen të pastër në Evropë pritet të arrijë në 470 miliardë euro në 2050.

Strategjia Evropiane e Hidrogjenit, e cila është pjesë e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane, synon të mundësojë përdorimin e gjerë të hidrogjenit deri në vitin 2050.

Në përputhje me këtë strategji, hidrogjeni i gjelbër do të prodhohet në një shkallë sistematike të rëndësishme midis 2030 dhe 2050. Rrjedhimisht, investimet në hidrogjen të rinovueshëm ose me karbon të ulët duhet të rriten.

Strategjia parashikon që midis 180 dhe 470 miliardë euro do të kërkohen për kapacitetet prodhuese në Bashkimin Evropian deri në vitin 2050.

Krahas Komisionit Evropian, "Hydrogen Europe" është një nga tre pjesëmarrësit e Ndërmarrjes së Përbashkët Evropiane për Hidrogjenin, një partneritet publik-privat që punon për të lehtësuar futjen në treg të teknologjive të pastra të hidrogjenit në Evropë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2021

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton në parim Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-089 për deminimin Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Lëvizja Studentore për Barazi Studim Kritikë Veprim, mban aksion simbolik. (Para Fakultetit Ekonomik, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton propozim-vendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Këshillit Kombëtar të Shkencës dhe formon grupin punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Bëhet lasnimi i projektit “Përfshirja e grave në tryezën negociuese në Kosovë”, mbështetur nga Bashkimi Evropian. (Shtëpia e Evropës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton vendimin e Qeverisë për aprovimin e rekomandimit të Komisionit Ndërministror për Investime Strategjike për dhënien e statusit Investitor Strategjik për subjektin investues “Kosmonte Foods”, formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Trepçën, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet simpoziumi shkencor “Muhaxhirët nëpër vite 1877/78 – 2021”. (Instituti Albanologjik, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve të artit pamor për vitin 2020. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, ora 13:00)

- Fondacioni Jahjaga organizon lansimin e edicionit të tretë të Revistës ZA që prodhohet nga fondacioni me përkrahjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë përmes Planit të Tretë Kombëtar të Italisë për Gra, Paqe dhe Siguri. (Libraria Dukagjini në Sheshin “Nënë Tereza”, ora 18:00)