02 Shkurt 2023

Zvicra nuk e vazhdon marrëveshjen për sigurim social me Kosovën

Bern, 25 mars - Qeveria e Zvicrës ka vendosur që të mos e ripërtërijë marrëveshjen për sigurimin social me Kosovën, e cila skadon më 1 prill.

Në këtë mënyrë, do të jetë i goditur një numër i madh i 170 mijë njerëzve nga Kosova, që punojnë në Zvicër, thotë sindikata më e madhe zvicerane UNIA, në faqen e saj në internet.

Sipas njoftimit të sindikatës, vendimi i Qeverisë së Zvicrës, që “pa negociata dhe pa paralajmërim” të mos e vazhdojë marrëveshjen për sigurim social, do të thotë se njerëzit nga Kosova, pensionin invalidor mund ta marrin vetëm nëse mbesin të jetojnë në Zvicër. Nëse kthehen në Kosovë, e humbin të drejtën për pension.

Vendimin e tyre për mos ripërtëritjen e marrëveshjes, autoritetet e Zvicrës e kanë arsyetuar me vështirësitë për vërtetimin e gjendjes shëndetësore të atyre që e marrin pensionin invalidor të Zvicrës, e jetojnë në Kosovë.

Sindikata më e madhe zvicerane, UNIA, konsideron se këto “vështirësi, nëse me të vërtetë ekzistojnë, nuk mund ta arsyetojnë diskriminimin e dhjetëra mijëra njerëzve nga Kosova, të punësuar në Zvicër, dhe të familjeve të tyre”.

Sindikata kërkon që Qeveria e Zvicrës përsëri ta nënshkruajë marrëveshjen për sigurimin social me Kosovën.
 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 shkurt 2023

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton draft-planin e punës për sesionin pranveror 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, N303, ora 9:00)

Paneli i Gjykatës së Apelit bën shpalljen e aktgjykimit të apelit në çështjen Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj. (Hagë, ora 9:30)  

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGjK) mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 10:00)  

- Kuvendi i Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shënon Ditën Globale të Zgjedhjeve me temën “Pjesëmarrja në zgjedhje në Republikën e Kosovës dhe roli i institucioneve”. (Hotel Sirius, ora 10:00)  

-Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Ferizajt ku do të takohet me kryetarin Agim Aliu. (Ferizj, ora 10:30)

- Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Redžepi organizon tryezë të rrumbullakët me rastin e regjistrimit të ardhshëm të popullsisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:00)