02 Tetor 2022

Suedi, Rritet numri i të rinjve të pensionuar parakohe

Stokholm, 28 shkurt - Sipas të dhënave statistikore nuk ka ndodhur asnjëherë gjatë 40 viteve të fundit që numër aq i vogël të jetë pensionuar parakohe siç ka ndodhur gjatë vitit të kaluar.

Vitin e kaluar kanë qenë vetëm 22 000 persona të ri që morën kompenzim aktiviteti ose për shkak të sëmurjes, siç po quhet tani pensionimi i parakohshëm. Kjo njëherësh është shifra më e ultë që nga viti 1971.

Shifrat më të larta u shënuan më 2004. Atëherë kanë qenë 73 000 suedez të moshave 16 deri 64 vjeç që u pensionuan parakohe.

Një nga shkaqet e uljes së numrit të pensionistëve të parakohshëm konsiderohet të kenë qenë rregullat e ndryshuara, thot Jon Dutrieux nga Inspekcioni për sigurime sociale.

Çështja e mungesave në punë për shkak të sëmundjeve ka qenë një temë e nxehtë politike për një kohë të gjatë. Shpenzimet në këtë fushë ishin tri herë më të mëdha se gjithë shpenzimet në fushën e të drejtës.

Në veprimtaritë zgjedhore të 2006 partitë e aleancës e kishin shndërruar në çështje të madhe të ashtuquajturën mbetje jasht rrjedhave shoqërore ku pensionsitët e parakohshëm përbënin një grup të madh.

Që nga 1 korriku i 2008-tës qeveria e re ashpërsoi poashtu rregullat sa i përketë pensionimit të parakohshëm. Megjithëse ende një numër i madh i popullësisë suedeze pensionohet parakohe. Fjala është përafërsisht për një gjysëmmilioni suedez por kjo shifër ka zënë të bie tani.

Njëkohësisht kur numri i pensionitëve të parakohshëm po shënon rënje dramatike, vrehet ndërkaq një rritje e numrit të të rinjve të cilët pensionohen parakohe. Në vitin 2004 ishin pensionuar parakohe 4 500 persona të moshave të reja kurse në vitin e kaluar kjo shifër arriti në 6 000 sish.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 tetor 2022

 - Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit interviston kandidatët për anëtarë të Këshillit Gjyqësor të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione diskuton lidhur me procesin e nxjerrjes së akteve nënligjore, bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës me të ftuar, Habit Hajredini - Drejtori i ZyrÑ‘s pÑ‘r Qeverisje tÑ‘ MirÑ‘, Ahmet Kryeziu - Drejtor i Sawe the Children pÑ‘r KosovÑ‘, dhe Naser Lajqi – përfaqësues i OJQ “Syri i Vizionit”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
 
- Avokati i Popullit organizon dëgjim publik lidhur me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjakovë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama përuron hapjen e Sahat Kullës e cila edhe do t'i ndez dritat e Sahat Kullës, duke ndriçuar kështu këtë monument magjepsës të trashëgimisë kulturore në Prishtinë. (Prishtinë, ora 19:00)