06 Dhjetor 2022

Sindikalistët e shërbimit civil duan realizimin e kërkesave të tyre

Prishtinë, 18 shkurt - Ministri i Ministrisë së Administratës Publike ka pritur sot përfaqësuesit e sindikatës së Shërbimit Civil dhe Sindikatës së Administratës Publike, Mursel Zymberi dhe Ndue Kalaj, bashkë me përfaqësues nga nivele të ndryshme të organizimit sindikal të shërbimit civil.

Ky takim ishte vazhdim i dialogut të filluar para pak ditësh mes Qeverisë dhe Sindikatave të shërbimit civil. Kërkesat e dorëzuara me shkrim nga ana e përfaqësuesve sindikal që kanë te bëjnë me nivelizimin dhe harmonizimin e pagave me kategoritë tjera të që financohen nga Buxheti i Kosovës, shujtën e ngrohtë, pagesën e përvojës së punës, pagesën e shpenzimeve të udhëtimit si dhe kërkesa që lidhen  me zbatimin e normativës ligjore lidhur me kontratat e punës, janë shqyrtuar në këtë takim të përbashkët.

Ministri Bajrami ka pohuar se kërkesat e punonjësve administrativ, që janë pasqyra e shtetit, janë kërkesa të arsyeshme të cilat po shqyrtohen seriozisht nga Qeveria. Disa prej tyre janë kërkesa për të cilat shumë shpejt Qeveria do të dal me zgjidhje konkrete, ndërkaq disa nga kërkesat janë të lidhura ngushtë me Ligjin për Shërbimin Civil, i cili është duke pritur për miratim në Kuvendin e Kosovës që nga viti i kaluar. Me miratimin e këtij Ligji do të krijohet baza ligjore për të ndërmarrë masa që do të ndikojnë pozitivisht në ngritjen e mirëqenies së shërbyesve civil.

Nga ana e tyre sindikalistët kanë theksuar edhe njëherë vendosmërinë e tyre në realizimin e kërkesave që i kanë parashtruar. Ata kanë paraqitur gjendjen e shërbyesve civil si në nivelin qendror, ashtu edhe në nivelin lokal, duke theksuar faktin se gjendja materiale dhe niveli i pagave të shërbyesve civil është shqetësues dhe ka arritur kufijtë e durimit.

Gjithsesi, ishte konkluzion i përbashkët i këtij takimi se dialogu i sindikalistëve të shërbimit civil dhe Qeverisë ka filluar. Shumë shpejt do të fillojë draftimi i një projektmarrëveshjeje nga ana e MAP-së, në harmoni me mundësitë ligjore dhe buxhetore, e cila do t’u dorëzohet sindikatave që ta shqyrtojnë si ofertë nga ana e Qeverisë. Në një afat të pranueshëm kohor, do të gjenden mundësitë e pranueshme nga të dyja palët që do të finalizoheshin me një marrëveshje të nënshkruar nga të dyja palët.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)