24 Maj 2022

Shpërndarja e faturave të tatimit në pronë për vitin 2010

Prishtinë, 11 maj - Ministria e Ekonomisë dhe Financave njofton se ka përfunduar kalkulimi, shtypja e faturave të tatimit në pronë për vitin 2010 dhe shpërndarja e tyre. Edhe në këtë vit printimi dhe shpërndarja e faturave është bërë nga PTK, për arsye të kursimit të buxheteve komunale.

Për të gjitha komunat të cilat kanë implementuar tatimin në pronë dhe mbledhin të hyra nga ky lloj i tatimit do të lëshohen mbi 423,000 fatura tatimore, vlera e përgjithshme e të cilave është  15,329,923 €.

Departamenti i Tatimit ne Pronë këtë vit tatimorë ka arritur të bëjë ndarjen e faturave nga komunat e tyre amë për tri komunat e reja: Graçanicë, Ranillug dhe Kllokot, si dhe ti kalkulojë dhe ti shpërndajë ato.

Deri më tani kemi arritur ta bëjmë shpërndarjen e faturave tatimore në të gjitha komunat e mëdha ose një llogaritje e përgjithshme rreth 80% në 33 komunat të Kosovës.

Numri i faturave këtë vit është më i madh në secilën komunë dhe programi ka prodhuar fatura edhe për pronat që kanë borxh nga vitet e kaluara, por që nuk kanë tatim për vitin aktual.

Shkaku i angazhimeve në përsosjen e programit të tatimit në pronë dhe disa çështjeve administrative  është vonuar procesi i shpërndarjes së faturave në afatin e përcaktuar me ligj, i cili ka qenë 30 Prilli.

Duke u bazuar në ligj i cili e lejon shtyrjen e afatit, Ministria e Financave vetëm për vitin tatimor 2010, ka marrë vendim që:

    * Të shtyhet afati i shpërndarjes së faturave dhe
    * Afati i pranimit të ankesa të zgjatet deri më 30 Maj, ndërsa tatimpaguesit përgjigjet do ti marrin deri më 31 Korrik

Qytetaret njoftohen se mospranimi i faturës nuk e liron nga pagesa e tatimit ne pronë dhe për këtë ata duhet te shkojnë në zyrën komunale të tatimit në pronë për faturat e tyre.

Nëse tatimpaguesit janë te pakënaqur me matjet e pronës se tyre e cila i nënshtrohet tatimit apo me vlerësimin e pronës se tyre, atëherë ata mund ti drejtohen komunës duke parashtruar ankesë e cila duhet te shqyrtohet brenda një afati prej 30 ditësh. Format për parashtrimin e ankesës mund te merren ne zyrat komunale të tatimit në pronë.

Është evidente gjendja aktuale e të gjitha komunave, ku shihen shumë përmirësime të bëra dhe  projekte të ndryshme të realizuara që kanë përmirësuar dukshëm jetën e qytetarëve dhe tani ata gëzojnë një infrastrukturë të përgjithshme më të mirë, të cilat janë bërë të mundshme nga mjetet e mbledhura nga tatimi në pronë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 maj 2022

- Instituti Demokratik i Kosovës mbanë diskutimin publik me temën “Raportet Kosovë-Serbi: Tabelat e veturave dhe një Dialog që nuk po lëvizë!” një diskutim i përbashkët i përfaqësuesve të shoqërisë civile me pjesëmarrës nga politika, mediat dhe përfaqësuesit e misioneve ndërkombëtare në Kosovë. (Hotel Sirius, ora 9:30)  

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere, shqyrton raportin vjetor financiar të Agjencisë për Informim dhe Privatësi për vitin 2021, Projektligjin për plotësimin dhe ndryshimin e Ligjit për Fondet Pensionale të Kosovës, etj. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 10:00)

- OJQ "Iniciativa për Drejtësi dhe Barazi - Inject" organizon konferencën përmbyllëse  të Projektit me titull “Sigurimi i të Drejtave Pronësore të Grave përmes rritjes së Kapaciteteve Institucionale në Kosovë”.  (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione, diskuton për zbatimin e Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijës. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, pret në takim Christopher Hyland, kontribues në Pavarësinë e Kosovës në SHBA-të dhe në prezantimin e shtetit tonë te ish-presidenti amerikan Bill Clinton. (Shtëpia e Bardhë, Prizren, ora 11:00)

- Mbahet edicioni i 21-të të panairit ndërkombëtar EXPOKOS, që i dedikohet bizneseve të sektorëve të: Ndërtimit, Energjisë, Makinerisë dhe Sigurisë dhe Mbrojtjes. Merr pjesë zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi. (Pallati i Rinisë, ora 11:00)

- Mbahet Kuvendi i pestë i Partisë Eko Lëvizja e Gjelbër e Kosovës. (Hotel Grand, salla e Kuqe, ora 11:00)

- Drejtoria e Mirëqenies Sociale, në kuadër të “Fushatës vetëdijesuese për trajtimin e fëmijëve në situatë rruge” organizon një kampanjë me moton “Unë s’jap lëmoshë, AS TI! & Bashkë t’i mbrojmë fëmijët në situatë rruge” me qëllim të përçimit të mesazhit se dhënia e lëmoshës cenon dhe dëmton jetën e fëmijëve në situatë rruge. (Sheshi “Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Punëtorët e Lotarisë së Kosovës protestojnë në shenjë pakënaqësie për mosplotësimin e kërkesave të tyre për Ligjin për Lotarinë e Kosovës dhe pagat për këta punëtorë. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 11:30)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike mban mbledhje. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 14:00)

- Instituti Kombëtar Demokratik organizon debatin e parë mbi politika nën temën “Në mbrojtje të demokracisë: Politikat gjithpërfshirëse të punësimit kanë rëndësi”. (Objekti i komunës së re në Prishtinë, ora 14:00)

- Klubi Futbollistik Drita mban konferencë për medie. (Selia e Federatës së Futbollit të Kosovës, ora 14:00)

- Klubi Futbollistik Llapi mban konferencë për medie. (Selia e Federatës së Futbollit të Kosovës, ora 15:00)

 Fondacioni Lumbardhi hapë sezonin e programeve që kremtojnë 70-vjetorin e kinemasë me promovimin e librit “Lumbardhi: një histori episodike” dhe fillimin e programit të filmit LXX në ekran të madh. (Kino Bahçe në Prizren, ora 19:00)