18 Gusht 2022

Rregulla më të ashpra për deficitin buxhetor në BE

Bruksel, 30 shtator - Si pasojë e euro-krizës në pranverë Komisioni i BE-së do të veprojë edhe më me vendosmëri kundër borxheve të larta në shtetet anëtare të BE-së.

Ai prezantoi një paketë të gjerë ligjesh për planifikimin e buxheteve shtetërore dhe reformimin e Paktit të Stabilitetit për euron.

Siç njoftoi presidenti i Komisionit José Manuel Barroso dhe komisioneri për ekonominë Olli Rehn vendet anëtare duhet të llogarisin në të ardhmen me gjoba të ashpra në rast se shkelin rregullat për deficitin buxhetor.

Megjithatë disa nga vendet e BE-së shprehen kundër sanksioneve të ashpra. Kështu Franca, Italia dhe Spanja refuzojnë sanksionet automatike si shfuqizim politik.

Komisioni i BE-së ka reaguar kështu pas skandalit të borxhit publik të Greqisë dhe Spanjës dhe krizës së euros në pranverë të këtij viti. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)