29 Janar 2022

Qeveria të mos ndërhyjë në funksionimin sindikal

Prishtinë, 6 dhjetor - Organizimet sindikale në Republikën e Kosovës janë organizime të bazuara në ligjet ekzistuese. Janë të themeluara dhe funksionojnë po me ligjet e Republikës së Kosovës.

Qeveria si partneri social kryesor i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës nuk do të duhej të ndërhyjë në funksionimin sindikal, njëjtë siç kujdeset edhe organizimi sindikal të mos ndërhyjë në funksionimin e Qeverisë.

Kërkesat e drejta dhe legjitime të Organizatave sindikale nuk janë ndërhyrje në punën e Qeverisë por janë në mbrojtje të të drejtave të punonjësve. 

Bashkëpunimi midis partnerëve socialë duhet të jetë parimor dhe i drejtë e mbi të gjithë  ligjor. 

Ndërhyrja dallon prej kërkesës. 

Deklarata e Qeverisë është ndërhyrje e kërkesat sindikale janë në mbrojtje të të drejtave. Të kërkohet përshpejtimi i miratimit të Ligjit të Pagave nuk është ndërhyrje po është kërkesë e drejtë.

Dhe të mos harrohet se një sistem demokratik dhe tejet ligjor përcakton funksionimin e organizimeve sindikale, ku përfshihet edhe zgjedhja e atyre që udhëheqin dhe përfaqësojnë këto organizime si të përzgjedhur legjitim të atyre që përfaqësohen – sindikalistë anëtarë të organizimeve sindikale.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 janar 2022

- Partia Socialdemokrate dhe Grupi Protestojë organiojnë protestë kundër shtrenjtimit të energjisë elektrike për të ruajtur profitin e interesat e KEDS e KESCO-s. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 14:00)

- Nën patronatin e Kryetarit të Komunës, Smajl Latifi behën homazhe dhe nderime për dëshmorin e kombit Sahit Krasniqi, te varrezat e dëshmorëve në Ratkoc. (Ratkoc, ora 14:00)

- Në kuadër të flakës së Janarit mbahet festivali i Kënges për fëmijë "Xixat e Flakës". (Teatri i Qytetit të Gjilanit, ora 17:00)